Pressmeddelande

Vänsterpartiet kräver att region Örebro län stoppar faktureringen av hjälpmedel tills domstolen avgör ärendet

Pressmeddelande från Vänsterpartiet i region Örebro län

Vänsterpartiet har idag lämnat ett ledamotsinitiativ till regionstyrelsen om att stoppa faktureringen av hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning tills domstolen avgör ärendet.

 Regionfullmäktige beslutade den 19 november 2019 att från och med 1 januari 2020 införa hyres- och abonnemangsavgift för regionens hjälpmedel.

– ”Beslutet möttes av stark kritik av länets funktionsnedsatta och överklagades även till Förvaltningsrätten med motiveringen att beslutet inte är förenligt med Kommunallagens självkostnadsprincip”, säger Vänsterpartiets oppositionsråd Jihad Menhem.

Flera jurister inom funktionshinderorganisationer samt experter och professorer i förvaltningsrätt uttalat sig bland annat om att beslutet saknar lagstöd, vilket innebär också ett brott mot förvaltningslagen.

– ”Trots att ärendet ligger hos domstolen och att flera hundra personer har bestridit fakturorna, fortsätter regionen ändå att skicka ut fakturor för utlånade hjälpmedel varje månad. Jag tycker att det är problematiskt att fortsätta fakturera personer med funktionsnedsättning för hjälpmedel som har lånats ut för många år sedan. Fakturor som dessutom bestridits bland annat därför att det inte finns några hyresavtal”, fortsätter Jihad Menhem (V).

– ”Utöver regionens extra kostnader för administration och arbetskraft så har ett inkassoföretag kopplats in som skickat ut flera hundra inkassokrav till alla hjälpmedelsanvändare som har överklagat och bestridit fakturorna. Det tycker jag är slöseri och väldigt ansvarslöst. Vänsterpartiet kommer också att lyfta upp frågan via en interpellation till regionfullmäktige”, avslutar oppositionsrådet för Vänsterpartiet Jihad Menhem.

Ladda ner Vänsterpartiets ledamotsinitiativ ”om att stoppa faktureringen av hjälpmedel”

 

För mer information kontakta:

Jihad Menhem (V), oppositionsråd, Region Örebro län, 070-594 71 89

 

 

Kopiera länk