Interpellationer

V interpellation – angående regionens utköp av personal

Pressmeddelande från Vänsterpartiet i region Örebro län

Det senaste året uppmärksammade länets media ”NA, KT, KK och P4 Örebro” att region Örebro län köper ut medarbetare, där man erbjudit stora summor för att kunna avsluta ett anställningsavtal utan arbetsrättsliga konsekvenser. Avslutandet av dessa anställningar har till synes inte berott på oegentligheter, utan säkert på meningsskiljaktigheter eller sjukdom.

Enligt den kartläggningen som P4 Örebro har gjort, så betalades under årets första nio månader ut omkring nio miljoner kronor, exklusive sociala avgifter, i avgångsvederlag, bara inom hälso- och sjukvården. Det här är väldigt allvarligt och helt oacceptabelt att obekväma och sjuka anställda köps ut.

Redan i december 2018 uppmärksammade Vänsterpartiet den här frågan genom en interpellation om tystnadskulturen i region Örebro län. Där vi varnade för just denna utveckling och uppmanade om att region Örebro län behöver ha en personalpolitik som präglas av öppenhet. Och att det ska vara högt i tak för olika synpunkter och medarbetarnas åsikter utan att riskera bli uppsagda eller utköpta.

Mina frågor till regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn:

  • Hur mycket har region Örebro län årligen betalat för att köpa ut medarbetare från deras anställning, sett under en femårsperiod med start år 2015 och hur många anställda rör det sig om per år?
  • Anser du att region Örebro län har råd att köpa ut kompetenta medarbetare när vi har stor brist på personal och även på pengar?
  • Anser du att metoden med utköp av medarbetare är bra personalpolitik?
  • Vilka åtgärder kommer du att vidta för att motverka utköp av personal inom Region Örebro län?

 

För Vänsterpartiet i Region Örebro län

Jihad Menhem (V) oppositionsråd

 

Kopiera länk