Medborgarnas bästa i fokus trots tuffa tider
Mia Sydow Mölleby (V) och Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) i en debattartikel, Karlskoga Kuriren
Då landstingsstyrelsen samlades den 31 mars behandlade vi bland annat årsredovisningen för 2009. Det är med tillfredställelse vi kan konstatera att vi har klarat av att förbättra tillgängligheten till vården och samtidigt klarat av att ha ordning och reda i ekonomin.
Detta klara vi trots att skatteintäkterna minskade med drygt 200 miljoner mot budget 2009. Vår förmåga att leda landstinget har verkligen prövats i en tid med stor oro på världsmarknaden, hög arbetslöshet i landet, minskad tillväxt och ökat tryck på vården. Tillsammans med vår fantastiska personal klarar vi utmaningarna.
Som om inte jobbkrisen och dess negativa effekter skulle vara nog tillkom influensapandemin i slutet av året. Det är den största vaccinationskampanj som landstinget genomfört. Ca 220 000 medborgare i länet har vaccinerats hittills. För att alla medborgare skulle få sin spruta, behövde personalen ställa om hela sitt arbete. Det blev tyvärr en del långa köer inledningsvis. När året var slut hade de flesta medborgare fått sitt vaccin och när vi jämför Örebro län med resten av landet ser vi att problematiken att snabbt ”rigga” en vaccinationskampanj varit likartad men också att Örebro län har lyckats med att vaccinera flest innevånare.
Samtidigt som vaccinationerna pågick hade annan personal fullt upp med att undersöka, vårda, behandla och operera mera för att korta väntetider till vården. I början på 2009 tog vi beslut i landstingstyrelsen att satsa extra på innovativa insatser inom kirurgi, ortopedi, primärvård och psykiatri, för att öka tillgängligheten på både kort och lång sikt. Det gav så goda resultat att vi nu bestämt oss för att förstärka vårdgaratin i vårat län. Med ett gemensamt arbete och tydliga mål så ska vi också klara detta.
När vi läser årsredovisningen för 2009 ser vi att vi har kunnat genomföra det vi planerat trots svåra oförutsägbara påfrestningar. Men som politiker kan vi inte vara helt nöjda, då vi också är medvetna om att det finns mycket mer att göra. Sjukvården utvecklas hela tiden med bättre metoder och mediciner, samtidigt finns det mycket som tyder på att ojämställdheten och ojämlikheten i människors hälsa består. Med ökad arbetslöshet och otrygghet ser vi t o m att ohälsotalet ökar i vissa grupper. Det är en stor utmaning att som landstingspolitiker möta detta.
Nu närmar vi oss den 19 september och val till riksdag, landsting och kommun. Alla val är klart avgörande för vilka förutsättningar som finns för landstingens och kommunernas verksamheter. Hur utfallet blir i riksdagsvalet 2010 har stor påverkan på vilken ekonomi landstinget kommer att ha nästkommande fyra år.
Vi socialdemokrater och vänsterpartister i landstinget vill fortsätta att leda Örebro läns landsting. Vi har visat att vi har kompetens att leda landstinget under både goda och extremt dåliga år. Sedan 2004 har landstinget redovisat positiva resultat. Vi har betalat av våra lån, betalat investeringar med egna medel, avsatt mer pengar till pensioner än i beslutad plan och vi har en god likviditet.
Vi har trygghet, tillgänglighet och kvalitet i både metoder och bemötande samt jämlikhet, jämställdhet och långsiktighet som viktiga utgångspunkter i vårt arbete. Högerrepresentanter har gång på gång talat om kris och att snabba krisåtgärder med nedskärningar ska sättas in, men vi har arbetat lugnt, stabilt och målmedvetet under åren.
Resultaten i både ekonomi och vårdverksamhet kan alla läsa av i både årsredovisningar och annan offentlig dokumentation.
Med en röd-grön regering och ett landsting där våra partier fortsatt är i majoritet, får vi den bästa grogrunden att fortsätta utveckla vår gemensamma hälso- och sjukvård.
Vi ser att det fortfarande finns brister och vi vill fortsätta att förbättra vården för medborgarnas och patienternas bästa.
Marie-Louise Forsberg-Fransson(S), ordförande för landstingsstyrelsen
Mia Sydow Mölleby (V), vice ordförande för landstingsstyrelsen