Sverige mitt i mångfalden
I Sverige finns en mångfald som vi möter i olika uttryck av attityder, livsstilar och levnadssätt. De flesta av oss är dagligen involverade i kulturmöten av skilda slag. Det är möten mellan det gamla och det nya, det främmande och det invanda, det svenska och det utländska. Skillnader i beteenden, normer, värderingar, trosuppfattningar och språk kan ge upphov till konflikter om vi inte har förmågan att se det värdefulla i att det finns en mångfald.
Det finns fortfarande misstänksamhet och fördomar mot andra folkslag. Det har alltid funnits, i alla tider och epoker och i alla samhällen. Jag anser att det inte behöver vara så. Alla är unika och genom tron på demokratin blir vi jämlika. Jag tycker att vi ska välkomna alla människor till samlevnad, oavsett etnisk och kulturell bakgrund. Frihet, jämlikhet och broderskap är grundläggande värden för socialismen. Idag har de fördjupats och inkluderar även jämställdhet. Arbetarklassens frigörelse över hela världen har sina rötter i dessa honnörsord. Det innebär att det inte finns några nationella gränser för socialismen, ingen begränsning av kön eller etnicitet inte heller av hudfärg.
I praktisk handling borde det medföra en strävan efter ökad samverkan för att motarbeta olika former av rasism, förtryck och maktlöshet. Vi måste reagera på all orättvis behandling och agera mot diskriminering, vare sig det sker inom eller utanför Sverige. Inrikes måste vi lyfta fram och förstärka den existerande lagstiftningen om diskriminering. Det är en bra lagstiftning som förbjuder diskriminering av människor utifrån hudfärg, etnicitet och religion. Men jag tror inte att det räcker.
Orättvisor och förtryck av olika slag bygger på existerande maktstrukturer och på hur samhället är organiserat, vilket indirekt påverkar människors tänkande. För att kunna åstadkomma förändring krävs det individer som tänker om och vågar använda sitt kritiska tänkande. Utbildning och bildning är därför en viktig del i ambitionen om ett jämlikt och jämställt samhälle. Åtminstone kan vi genom utbildning ge alternativ till de nuvarande fördomarna. Kunskap är makt och utbildning är resurs, båda är viktiga verktyg för att förstå och förändra världen. Det är inte skillnader i sig som är de avgörande orsakerna till motsättningar, utan ofta en rädsla för det okända. Rädsla för det okända föder ibland främlingsfientlighet. Där främlingsfientligheten får växa sig stark gror rasismen. Mot dessa krafter står kunskap, mod och solidaritet.
Den svenska staten och vi som är aktiva i samhällsdebatten måste våga ta ställning för ett mångkulturellt Sverige!
Elise Norberg, landstingspolitiker Vänsterpartiet