Centralisering är inte lösningen
Vänsterpartisterna Jihad Menhem, Anneli Mylly, Maria Nyberg, Anna Lilja och Roland Halvarsson i en gemensam debattartikel i KT-KK.
I tisdags 8/2 kunde vi läsa att hälso- och sjukvårdsdirektören Jonas Claesson lagt fram ett förslag att centralisering av ledningen för länets barn- och ungdomsmottagningar. Han försäkrar också att risken för nedläggning av någonting är obefintlig.
Har vi hört det förut?
För ett antal år, 2015, sedan gjordes en omorganisation så att länskliniker infördes, och ledning och styrning skulle ske centralt från Örebro. Många hade då farhågor att även den operativa verksamheten skulle flyttas till Örebro, bland annat förlossningen i Karlskoga. Samtliga partier lovade då att så inte skulle ske. Det dröjde inte länge innan man insåg att man måste ha semesterstängt på BB i Karlskoga på grund av personalbrist. Därefter, 2019, bestämde man att BB skulle stänga helt på grund av patientsäkerheten.
Stora protester med två historiskt stora demonstrationer genomfördes i Karlskoga med 5000 deltagare i juni och augusti 2019. De styrande regionpolitikerna försäkrade då att man skulle göra allt för att återöppna BB i Karlskoga, så snart man kunde tillgodose patientsäkerheten på det BB, som några år tidigare utsetts till Sverige bästa förlossning. Man kom med dimridå-förslaget att privatisera verksamheten. Ingen privat aktör nappade. Man gick då ut och lovade att man skulle återöppna förlossning 2029.
Skall vi nu tro på försäkran att inget skall läggas ned. Knappast. Karin Sundin uttalar sig i KT-Kuriren onsdags 9/2 att samordning inte är detsamma som centralisering. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag var att utreda ”Att alla unga skall få tillgång till jämlik vård”. Det borde kunna åstadkommas med en jämlik resursfördelning till de olika platserna, utan att införa länskliniker.
De svårigheter som regionen brottas med idag grundar sig mycket i problem med ledning och styrning. I dagsläget är regionen en toppstyrd men samtidigt fragmentiserad organisation.
Länsklinikerna försvårar samverkan och teamarbete. Cheferna nära verksamheten saknar tillräckliga mandat att styra och samverka utifrån patientens behov. Detta måste förändras. Regionen måste därför utveckla en förändrad styrmodell där nyckeln är att flytta bestämmanderätten över verksamheterna lägre ner i organisationen, där den lokala samverkan utifrån patienternas behov sätts i fokus. Medarbetarna ska ha en reell möjlighet att påverka hur verksamheterna drivs och därmed sin egen arbetssituation.
Vi vill se att länsklinikorganisationen avskaffas och i stället blir lokala ledningar ansvariga för sjukhusen och vårdcentralerna. I stället för en marknadsinfluerad styrning med mål och uppföljningar på detaljnivå (New Public Management, NPM) vill vi utveckla en styrning och ledningskultur som bygger på tillit till personalens kompetens och motivation. Idag får inte de operativa verksamheterna det stöd som de behöver från regionens centrala stödverksamheter.
Vi hoppas att politikerna lyssnar till folkets vilja, vilket de gjorde när man i Lindesberg demonstrerade mot nedskärningar på akuten där.
Länskliniker och centralisering är inte lösningen på jämlik vård.
Jihad Menhem (V) Oppositionsråd region Örebro Län
Anneli Mylly (V) kommunstyrelsens ordförande Degerfors
Maria Nyberg (V) oppositionsråd Karlskoga
Anna Lilja (V) ordförande Vänsterpartiet Karlskoga
Roland Halvarsson (V) ordförande Vänsterpartiet Degerfors