Pressmeddelande

Pressmeddelande: Vänsterpartiet reserverar sig i regionstyrelsen mot höjningen av kollektivtrafiktaxa år 2021

Vid dagens regionstyrelsesammanträde yrkade Vänsterpartiet avslag på majoritetens förslag om de taxehöjningarna inom kollektivtrafiken och föreslog att kollektivtrafiktaxan ska vara oförändrad under 2021.

– ” För att möta hotet om negativa klimatförändringar måste omställning ske inom transport-sektorn och en överföring från bilism till kollektivtrafik där det är möjligt. Förutsättningar för detta är framförallt en enkel och billig kollektivtrafik i hela länet.”, säger Vänsterpartiets oppositionsråd Jihad Menhem.

I majoritetens förslag till kollektivtrafiktaxa år 2021, föreslår man en taxehöjning på 3,3 procent av biljettpriserna. Detta efter den kraftiga höjningen på 8 procent som majoriteten beslutade om för år 2020.

– ”I Vänsterpartiets förslag till budget och verksamhetsplan 2021 avsätter vi 18 extra miljoner kronor för att hålla låga kollektivtrafiktaxor och införa avgiftsfri kollektivtrafik för pensionärer under lågtrafik och även för att utveckla och utöka anropsstyrd kollektivtrafik i hela länet. Dessutom gör vi uppräkning till verksamheter på 3,4 procent, det vill säga mer pengar till kollektivtrafiken”.  Kollektivtrafiken skall fungera vara sig människor bor på landsbygden eller i storstaden”, avslutar Vänsterpartiets oppositionsråd Jihad Menhem.

Ladda ner vårt yrkande här:
– Särskilt yrkande över kollektivtrafiktaxa år 2021

 

För mer information kontakta:

Jihad Menhem (V), oppositionsråd, Region Örebro län, 070-594 71 89

 

Kopiera länk