Pressmeddelande

Vänsterpartiet avslår höjningar av högkostnadsskydd för patientavgifter och sjukresor

På dagens sammanträde med regionens samhällsbyggnadsnämnd fanns ett förslag på en kraftig höjning av högkostnadsskyddet för sjukresor. Den föreslagna höjningen för resenärerna är (S), (C) och (KD) överens om. En höjning med mer än 30 procent och som ger Region Örebro län en föga smickrande topplacering i landets avgiftsliga. Höjningen drabbar dom resenärer som använder sjukresor och som inte har möjligt att göra andra val för att kunna göra sina vårdbesök. Argumentet för höjningen är regionens dåliga ekonomi och från majoriteten anförs det att höjda avgifter är rimligt, nödvändigt och rättvist.

Problemet är att en avgiftshöjning får motsatt effekt, framförallt för de kroniskt sjuka och rörelsehindrade med låga inkomster.

”Höjningen är inte bara orimlig utan också fruktansvärt orättvis. Vi har en ekonomisk situation som hårt pressar dom med ansträngd ekonomi med höjda mat- och elpriser bl.a. I det läget så väljer en politisk majoritet i regionen att ytterligare stärka den pressen. Det är ynkedom att fatta såna här beslut som bara ökar klyftan mellan dom som har och dom som inte har”, säger Jessica Carlqvist, ledamot för (V) i samhällsbyggnadsnämnden och tillträdande regionråd.

På gårdagens sammanträde med regionens hälso- och sjukvårdsnämnd så var högkostnadsskyddet för patientavgifter i vården uppe för beslut. Även här anses det att regionens ekonomi motiverar en höjning av högkostnadsskyddet.

”Ett högkostnadsskydd är ju till för dom som har många utgifter för vård för att bättre kunna klara sin situation och bli frisk. Är man sjuk så har man svårare att jobba för att täcka sina utgifter. Varje hundralapp i höjning innebär att många måste prioritera. I värsta fall kan det vara livsnödvändig vård som måste väljas bort och det är en utveckling vi inte kommer att acceptera”, fortsätter Cathrine Lindgren, ledamot för (V) i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Ledamöterna för Vänsterpartiet Region Örebro län yrkade på båda nämndsammanträdena avslag på förslagen om höjningar av högkostnadsskydden.

”Vänsterpartiet kommer alltid starkt motsätta sig höjningar som spär på klasskillnaderna i samhället. Den som ofta är sjuk och beroende av sjukresor och vård kan få betala fullt på alla tre högkostnadsskydden: resor, läkemedel och behandling. En total avgift på 5 450 kr per år utöver den skatt som man betalar. Det här är avgiftshöjningar vi aldrig någonsin kommer att gå med på, det handlar inte bara om rättvisa utan om ren anständighet”, avslutar Jessica Carlqvist, ledamot i samhällsbyggnadsnämnden och tillträdande regionråd för Vänsterpartiet Region Örebro län.

Kontakt

Jessica Carlqvist, ledamot i Samhällsbyggnadsnämnden,  073-325 63 86

Cathrine Lindgren, ledamot i  Hälso- och sjukvårdsnämnden,  070-550 06 52

Kopiera länk