Interpellationer

V interpellation angående privatiseringen av Hallsbergs vårdcentral

Regionstyrelsen beslutade i juni att godkänna Capio Närsjukvårds ansökan om att få driva Hallsbergs vårdcentral. Enligt NA:s artikel om beslutet var tänkt tidpunkt för övergången slutet på senhösten. Tidsangivelsen är visserligen tolkningsbar, men rimligen bör dagens datum vara i eller nära tiden som angavs.

När Vänsterpartiet gjorde ett studiebesök på Kumla vårdcentral i maj diskuterade vi planerna med personal där. Bland dem fanns en oro för planerna på privatiseringen av vårdcentralen i Hallsberg.
En av anledningarna var farhågor om att Kumla vårdcentral kommer att utarmas.
Att en vårdcentral privatiseras innebär att inte att det blir fler allmänläkare i länet eller Sverige. Risken är att de hämtas från närliggande vårdcentraler, t.ex. Kumla.
Sker det så finns risken att även Kumla vårdcentral hamnar i en nedåtgående spiral.

Privatisering av vårdcentraler är ingen hållbar lösning på primärvårdens problem.
För varje vårdcentral som överlåts till privata företag så ökar riskerna för att vård inte enbart ska ges efter behov, utan också beroende på om det finns en privat sjukvårdsförsäkring eller inte. Vinstintresset riskerar också snedvrida den vård som utförs.

Mot bakgrund av ovanstående har jag följande frågor till ordförande i Regionstyrelsen:
– Hur lång har privatiseringen av Hallsbergs vårdcentral kommit?
– Om ett avtal med Capio är klart, förhindrar det på något sätt företaget att rekrytera personal från regionens vårdcentraler?
– Om avtalet fortfarande är under beredning, är du beredd att verka för att en sådan regering tillförs?

För Vänsterpartiet i region Örebro län
Rolf Östman

Kopiera länk