Pressmeddelande

Vänsterpartiet föreslår sänkta politikerarvoden i Region Örebro län

På dagens sammanträde med regionstyrelsen så lade Vänsterpartiet i Region Örebro län ett särskilt yrkande över arvoden och ersättningar till förtroendevalda inom region Örebro län 2023-2026. Förslaget från V innebär en sänkning av arvoden och ersättningar som enligt partiet blivit alldeles för höga. Arvoden och ersättningar till förtroendevalda i regionen beräknas utifrån riksdagsarvodet som idag är 71 500:-.

–        ”Sedan 1998 har referensarvodet för regionens råd varit 90 procent av gällande månadsarvode för riksdagens ledamöter. Det innebär att regionens arvode för regionråd på heltid ökat från 27 300 1998 till 64 350 kronor idag. Det är en långt större ökning än vad de flesta yrkesgrupper i samhället fått”, säger Jihad Menhem, oppositionsråd för Vänsterpartiet i Region Örebro län.

Vänsterpartiet i Region Örebro län tycker inte att det är rimligt att de fasta månadsarvoden till förtroendevalda fortsättningsvis ska utgå från referensen 90 procent av riksdagsarvodet. Istället behöver de mycket höga arvodena sänkas från och med nästa mandatperiod. Därför föreslår partiet en sänkning av referensen från 90 till 70 procent i förhållande till arvodet för riksdagsledamöter.

–        ”Som politiker har vi ett dubbelt ansvar. Dels behöver vi föra en politik som minskar klyftorna istället för att öka dem, dels bör vi förtroendevalda själva leva på en nivå där avståndet till våra väljares vardag inte är stort. Därför föreslår vi den här sänkningen nu inför en ny mandatperiod och att sänkningen genomförs fr.o.m. 1 januari 2023”, avslutar Jihad Menhem (V).

 

Kontakt

Jihad Menhem, oppositionsregionråd (V) Region Örebro län

Tfn: 070-594 71 89        E-post: [email protected]

 

Kopiera länk