Pressmeddelande

Vänsterpartiet avvisade höjning av avgifter för patienter inom hälso- och sjukvården samt för allmäntandvård och specialisttandvård år 2022

På dagens regionfullmäktige beslutades det att höja avgifter inom hälso- och sjukvården samt inom allmäntandvården. Vänsterpartiets inställning till olika avgifter inom vården är att dom skall vara så låga som möjligt, därför att ingen ska av ekonomiska skäl vara tvingade att välja bort nödvändig vård. Det finns många som idag tvekar att vända sig till vården på grund av de höjda patientavgifter som majoriteten införde under 2020-2021. Därför avvisade Vänsterpartiet idag majoritetens förslag om fortsatt höjda avgifter.

  • Vi avvisar bestämt förslaget om fortsatta höjningar av avgifter för undersökningar, behandlingar, slutenvård och vaccinering samt en höjning av högkostnadsskyddet för öppenvård under en tolvmånadsperiod. Avgifterna ska återställas till samma nivåer som var under år 2019. Vi vill även avskaffa de orättvisa avgifterna på hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning, att regionen inför avgiftsfritt TBE-vaccin för barn och unga upp till 19 år och i övrigt sänka avgifterna för vaccinering, säger Jihad Menhem, oppositionsråd för Vänsterpartiet i Region Örebro län.

Tänderna är en del av kroppen och är viktiga också för det allmänna hälsotillståndet. Därför ska tandvården också omfattas av högkostnadsskyddet inom hälso- och sjukvården. Detta är dock en fråga som bäst löses på nationell nivå, vilket Vänsterpartiet också föreslår i sitt nationella budgetförslag. Avgiftshöjningarna som avvisade av partiet på dagens regionfullmäktige handlar om de åtgärder som berör tandläkare, tandhygienist, förebyggande tandvård och hälsofrämjande åtgärder. Samtliga förslag ska träda i kraft och justeras i Avgiftshandboken från och med 15 januari 2022 föreslogs av Vänsterpartiet.

  • Vi är medvetna att tandvården för vuxna bedrivs på en helt avreglerad marknad och vi kan tyvärr inte göra några politiska prioriteringar på det sätt som vi önskar. Däremot finns vissa viktiga åtgärder som berör basundersökningen, där föreslår vi att priserna ska vara oförändrade enligt 2021-års taxor. Det är för oss en rättvisefråga för ökad jämställdhet i samhället, avslutar Jihad Menhem (V).

 

Kontakt
Jihad Menhem, oppositionsråd (V) Region Örebro län
Tfn: 070-594 71 89                          

E-post: [email protected]

 

Kopiera länk