Pressmeddelande

Vänsterpartiet motionerar till regionfullmäktige om att inrätta en specialiserad mottagning för våldsutsatta kvinnor i Örebro län

En ständigt pågående pandemi är mäns våld mot kvinnor. En pandemi som den nuvarande Covid-19 pandemin dessutom har spätt på. Vi vet ännu inte hur mycket men vi vet att våldet i hemmen har ökat. Siffror som inte kommer att bli så roliga att ta del av när det är dags att presentera dom. Detta måste Region Örebro län vara beredda att ta sitt ansvar för och därför motionerar nu Vänsterpartiet om att inrätta en specialiserad mottagning för våldsutsatta kvinnor i vårat län.

  • ”Region Örebro läns ansvar ligger både i att upptäcka, förebygga och behandla följder av våld i nära relationer och mäns våld kvinnor. Här behövs ökad kunskap och tydliga strategier för hur detta ska upptäckas och bemötas. Hälso- och sjukvårdens arbete emot mäns våld mot kvinnor behöver stärkas och sjukvården behöver även bli bättre på att identifiera och erbjuda hjälp till unga som lever under hedersrelaterat våld och förtryck” säger Jihad Menhem, regionråd för Vänsterpartiet i Region Örebro län.

Planering av trygga miljöer och samverkan med kommuner måste ske för att hitta dom som är utsatta. Arbetet bör ske i möte med sjukvård, tandvård, socialtjänst och i berörda fall skolor. Vårdpersonal som möter vuxna patienter bör uppmuntras att på ett systematiskt sätt fråga om det förekommer våld i hemmet. Sexuellt utsatta personer som ofta får men för livet med risk för långtidssjukskrivningar och ökad risk för psykisk ohälsa är en grupp som också är viktig att nå. Sexuellt våld, prostitution eller människohandel kan upplevas stigmatiserande och det kan vara förknippat med skam och rädsla att berätta om sin situation. Idag finns ingen specialiserad mottagning i Örebro län att vända sig till så det behövs en specialiserad verksamhet som har fungerande rutiner som kan ge stöd och den bearbetning som krävs.

  • ”Det är dags för Region Örebro län att inrätta en särskild mottagning som vänder sig till kvinnor som utsätts för våld i nära relationer eller varit utsatta för sexuellt våld så att hjälp och stöd kan ges på rätt sätt så därför lämnar nu Vänsterpartiet in en motion angående detta för att söka stöd för inrättandet av en specialiserad mottagning för våldsutsatta kvinnor i vårt län”, avslutar Jihad Menhem, oppositionsråd för Vänsterpartiet i Region Örebro län.

 

För mer information kontakta:

Jihad Menhem, oppositionsråd (V) Region Örebro län
Tfn: 070-594 71 89
E-post: [email protected]

 

Motion (V) – Inrätta en specialiserad mottagning för våldsutsatta kvinnor i Örebro län

Kopiera länk