Motioner

Motion – Arbetstidsförkortning med bibehållen lön på länets akutmottagningar

Motion till regionfullmäktige – Region Örebro län

Arbetstidsförkortning med bibehållen lön på länets akutmottagningar

Under de senaste åren har för hög arbetsbelastning, undermålig arbetsmiljö och en organisationsstruktur som försvårar medarbetares möjlighet till inflytande över sitt arbete medfört att personal i allt för hög utsträckning söker sig bort från sjukvården i region Örebro län. Ytterligare en effekt av denna personalkris är att antalet sjukskrivningar på grund av arbetsrelaterad stress är allt för många. För Vänsterpartiet är det tydligt att det är hög tid att ta tag i orsakerna och inte bara behandla symptomen.

I Vänsterpartiets verksamhetsplan med budget för 2022 föreslog vi en del åtgärder, bl.a. en arbetstidsförkortning för att göra region Örebro län till en bättre och mer attraktiv arbetsköpare. Detta vill vi göra genom att börja på de arbetsplatser som är hårdast drabbade av sjukskrivningar och hög personalomsättning, det vill vi säga länets akutmottagningar.

En rejäl förbättring av arbetsvillkoren skulle underlätta för regionen att rekrytera och behålla personal. Efter det att budgetförslaget presenterades så har vi i media kunnat läsa om stabslägen på akutmottagningen i Örebro då det har varit brist på personal. Vänsterpartiets förslag var tidigare angeläget just för personalens skull men nu har situationen utvecklats så att förslaget blivit absolut nödvändigt att omgående genomföras.

En personal som orkar med är viktigt och det gäller i allra högsta grad akutmottagningarna där patienter kommer in under omständigheter som är traumatiska för många. Människor som drabbats av olycka eller akut sjukdom behöver mötas av kompetent personal som trivs och är utvilad för att kunna ta hand om dom som drabbats av något allvarligt och plötsligt. Arbetsvillkor som ger möjlighet till en vettig fritid ger också goda effekter på arbetsmiljön och hur man upplever sin egen insats på arbetsplatsen. Vår personal måste orka ta sig genom arbetsdagarna.

Viktigt i sammanhanget också är att personalen själva är med och planerar för hur man vill att en arbetstidsförkortning genomförs. Dom som jobbar på akutmottagningarna ske ges möjlighet att ha med representanter i ett genomförande samt att berörda fackföreningar ska involveras. Deltagande i utformandet av arbetet från personal stärker arbetsmiljön då man inte bara känner sig lyssnad på utan att man även har reell möjlighet att vara med och påverka.

Lösningen är inte så svår egentligen för det handlar om att ge rätt förutsättningar och det har Vänsterpartiet i budgetförslaget för 2022. Regionen som en bättre och attraktivare arbetsköpare är något vi tillsammans måste eftersträva. Lösningarna behövs inte bara nu, de behövs även för framtiden. Nu är det upp till regionfullmäktige att hänga på och ta dom första stegen för att påbörja förbättringarna och vi föreslår att de bör börja på akutmottagningarna. Vidare så är det en satsning på de yrkesgrupper som traditionellt är kvinnodominerade där det finns ett stort arbete att göra för att nå jämställda villkor i arbetslivet.

Med anledning av detta föreslår vi att regionfullmäktige beslutar:

att Region Örebro län inleder arbetet med en genomförande av en arbetstidsförkortning på länets akutmottagningar med bibehållen lön.

att arbetstidsförkortningen genomförs och planeras med berörda fackföreningar.

 

För Vänsterpartiet i Region Örebro län

Jihad Menhem                              
Jessica Carlqvist                         
Maria Odheim Nielsen
Kenneth Lantz                             
Margareta Carlsson                    
Jon Fredriksson

 

Motion (V) – Arbetstidsförkortning på länets akutmottagningar

Kopiera länk