Motioner

Motion – Hållbart arbetsliv och tillit är vägen fram

Motion till regionfullmäktige – Region Örebro län

Hållbart arbetsliv och tillit är vägen fram

Idag är det många som pratar om tillit i offentliga organisationer men diskrepansen mellan ord och handling är många gånger stor. Frågan om tillitsstyrning har varit uppe till diskussion flera gånger de senaste åren. Samtidigt som få ledare i offentlig sektor uttalar sig emot tillitsbaserade verksamheter så har vardagen för välfärdens medarbetare ofta snarare präglats av detaljstyrning och just brist på tillit. Redan innan pandemin var arbetstakten i Region Örebro län alltför hög på många håll och personalomsättningen stor. Efter ett och ett halvt år av pandemikris har detta blivit än mer påtagligt vilket gör att kloka och långsiktiga satsningar är avgörande för att tillsammans med all personal bygga en robust sjukvård för framtiden.

Tillitsbaserad styrning, medarbetarstyrda organisationer och självstyrande team är organisationsmodeller som är på stark frammarsch världen över. Resultaten vittnar om att det skapar engagemang, bättre arbetsmiljö, minskad sjukfrånvaro och mindre personalomsättning. En avgörande faktor verkar vara att dela på makt och inflytande. Tyvärr så har den politiska majoriteten under mandatperioden istället fokuserat på att ge möjligheter att avknoppa verksamheter trots fackföreningarnas samlade kritik.

Region Örebro läns målsättningar på det personalpolitiska området är höga. Man vill vara en ”attraktiv arbetsköpare” och i budgeten för 2022 slås det fast att man ska ”erbjuda hållbara och hälsofrämjande arbetsplatser, bra möjligheter till utveckling för medarbetarna och ledare som upprätthåller ett lyssnande, närvarande ledarskap och aktivt arbetar för jämställda arbetsplatser.” Om man vill nå dit är en viktig väg fram att i realiteten börja arbete med tillitsbaserad styrning.

Världen lever fortfarande med pandemin, men när den klingar av är dags att regionen tillsammans med de fackliga organisationerna tar fram en strategi för att utveckla former för inflytande och öka medarbetarnas möjligheter att påverka regionens verksamheter. Syftet är att skapa en organisation med goda arbetsförhållanden som tar vara på medarbetarnas kompetens och engagemang och ger en god organisatorisk och social arbetsmiljö.

Med anledning av detta föreslår vi att regionfullmäktige beslutar:

att Region Örebro län tar initiativ till att tillsammans med alla fackförbund i regionen arbeta fram en strategi för hur regionens organisation kan öka personalens möjligheter till inflytande och makt.

 

För Vänsterpartiet i Region Örebro län

Jihad Menhem                              
Jessica Carlqvist                         
Maria Odheim Nielsen
Kenneth Lantz                             
Margareta Carlsson                    
Jon Fredriksson

Motion (V) – Hållbart arbetsliv och tillit är vägen fram

Kopiera länk