Pressmeddelande

Vänsterpartiet fortsätter hävda att verksamheten på Karlskoga BB ska återöppna i egen regi

Nu har vi kommit till den dagen då det är dags för regionens hälso- och sjukvårdsnämnd att öppna de inkomna anbuden för BB-verksamheten i Karlskoga. Det finns inga! Så var står vi nu? Den inslagna nyliberala privatiseringsdoktrinen från regionens politiska majoritet har slagit slint och nu visat sig att den inte fungerat. Vänsterpartiet har tidigare varnat för det här och nu har vi hamnat i den sitsen att vi måste hitta andra lösningar eller gå tillbaka till den tid då det faktiskt fungerade med en bra kvinnoklinik i Karlskoga.

– ”Verksamheten på BB i Karlskoga var tidigare känd för sin kvalitet och många sökte sig dit. Innan man drog igång den här nyliberala cirkusen med att försöka upphandla verksamheten så har det i decennier gått alldeles utmärkt att föda barn i den västra länsdelen. Kommer det kritik så får man möta den med åtgärder för att utveckla våra vårdinrättningar istället för att avveckla de samma. Privatisering som det ständiga alternativet till egen regi kommer inte att lyfta verksamheten, göra det säkrare för patienterna eller ge en bättre arbetsmiljö för personalen med trygga anställningar, säger Maria Odheim Nielsen, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden för Vänsterpartiet i Region Örebro län.

En patientsäker, rättvis, jämlik och jämställd vård är en paroll som Vänsterpartiet presenterade i sin budget för 2022. Tre akutsjukhus i länet med två förlossningar i egen regi som är öppna dygnet runt har partiet avsatt i resurser för det är vad regionens medborgare förtjänar.

– ”I regionfullmäktige har vi tidigare sagt att den här upphandlingen bara är ett spel för galleriet. Man var medveten om att det skulle bli svårt att få in bra anbud och nu kommer den politiska majoriteten bestående av (S), (C) och (KD) istället säga att man försökt allt för att återöppna men sen stänga för gott. Vi har hela tiden varit rädda för att vi ska hamna där vi är nu och har därför i våra budgetförslag presenterat en lösning som fungerar, fortsätter Jihad Menhem, oppositionsråd för Vänsterpartiet i Region Örebro län.

Vänsterpartiet kommer att fortsätta satsa och driva frågan om en verksamhet i egen regi i Karlskoga, en inställning som (V) är ensamma om i regionfullmäktige. Samtliga andra partier kan tänka sig någon form av privatisering för att försöka hålla igång verksamheten. Gemensamma resurser ska förvaltas väl och ge en jämlik och rättvis vård till, därför är inte privatisering ett alternativ för Vänsterpartiet i region Örebro län.

– ”En offentligt finansierad vård utan privata vinstintressen är för oss den enda garanten för en bra verksamhet i vården. Om den politiska majoriteten hade lyssnat på oss och på medborgarna i främst Karlskoga och Degerfors, så hade inte Karlskoga BB behövt stänga från första början. Idéerna, resurserna och viljan att säkerställa säkerheten för patienter och de nyfödda fanns hela tiden och finns fortfarande så därför yrkar vi på dagens hälso- och sjukvårdsnämnd att förlossningen i Karlskoga öppnar snarast i egen regi samt att hälso- och sjukvårdsdirektören Jonas Claesson får det i uppdrag, avslutar Maria Odheim Nielsen, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden för Vänsterpartiet i Region Örebro län.

Kontakt

Maria Odheim Nielsen, ledamot (V) hälso- och sjukvårdsnämnden, Tfn: 072-877 53 45       

Jihad Menhem, oppositionsregionråd (V) Region Örebro län, Tfn: 070-594 71 89

Kopiera länk