Mäns våld mot kvinnor är en pågående pandemi

Jihad Menhem (V) oppositionsregionråd, i en debattartikel i  KT-Kuriren

Mäns våld mot kvinnor är ett stort och allvarligt folkhälsoproblem och en ständigt pågående pandemi som drabbar tusentals varje år. Såväl kvinnorna som utsätts för våldet som barn som tvingas uppleva våld i nära relationer är också brottsoffer. Ingen människa ska behöva dö eller leva i skräck och terror i sitt eget hem.

Vi vet att covid-19-pandemin lett till ett ökat våld i nära relationer men vi vet ännu inte i vilken omfattning.  Många av medborgarna i vårt län har under pandemin arbetat och studerat hemifrån vilket blivit en ytterligare risk för utsatthet när det gäller våld i hemmen.

Det finns inga fredade zoner, och män som utsätter kvinnor för våld i nära relationer finns i alla samhällsklasser, åldersgrupper och etniska grupper. Vi ser att mäns våld i grunden beror på den ojämlika fördelningen av makt mellan könen i samhället. Och tyvärr detta underlättar för enskilda män att bruka våld mot kvinnor.

Flertal av de kvinnor som utsatts för våld anmäler inte dessa brott, trots att det finns stöd i lagstiftningen. Mörkertalet uppskattas vara väldigt stort i förhållande till hur många som anmäler övergreppen och hur många som faktiskt blivit utsatta. Även barn som lever i familjer där mannen utsätter kvinnan för våld är en riskgrupp för att utveckla hälsoproblem under barndomen men också i vuxenlivet.

Region Örebro läns ansvar ligger både i att upptäcka, förebygga och behandla följder av våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor och barn. Här behövs ökad kunskap och tydliga strategier för hur detta ska upptäckas och bemötas. Hälso- och sjukvårdens arbete emot mäns våld mot kvinnor behöver stärkas och sjukvården behöver även bli bättre på att identifiera och erbjuda hjälp till unga som lever under hedersrelaterat våld och förtryck.

Arbetet bör ske i möte med sjukvård och tandvård, i planering av trygga miljöer och i samverkan med kommuner, socialtjänst och i berörda fall skolor. Även vårdpersonal som möter vuxna patienter bör uppmuntras att på ett systematiskt sätt fråga om det förekommer våld i hemmet.

Stödet till de som utsatts för våld måste också förbättras och även stödet till regionens kvinnojourer och det nationella centret för kvinnofrid i Örebro län bör förstärkas.

En annan grupp människor som också drabbas av våld är sexuellt utsatta personer och som ofta får men för livet och med risk för långtidssjukskrivningar också risken för psykisk ohälsa är betydligt högre. Den individ som är utsatt för sexuellt våld, prostitution eller människohandel befinner sig i en utlämnad och riskfylld situation. Stigmatiseringen av dessa personer är ofta mycket stor från samhällets sida och det kan vara förknippat med skam och rädsla att berätta om sin situation.

När ett sexuellt övergrepp har skett ska de utsatta vara trygga med att vända sig till vården. Idag finns tyvärr ingen specialiserad mottagning i Örebro län att vända sig till, samtidigt drabbas dessa personer av mycket svåra trauman båda fysiskt och psykiskt som kräver specialkompetens att behandla.

Så det behövs specialiserad verksamhet som har fungerande rutiner och kan ge stöd och den bearbetning som krävs.

Vänsterpartiet anser att det är dags för Region Örebro län att inrätta en särskild mottagning som vänder sig till kvinnor som utsätts för våld i nära relationer eller varit utsatta för sexuellt våld så att hjälp och stöd kan ges på rätt sätt.

Jihad Menhem, Vänsterpartiet, oppositionsregionråd Region Örebro län

Kopiera länk