Budget

En solidarisk välfärd för alla som bor i vårt län

Vänsterpartisterna Jihad Menhem, Jessica Carlqvist, Kenneth Lantz, Maria Odheim Nielsen, Margareta Carlsson och Jon Fredriksson i en debattartikel, NA

Idag måndag inleds budgetdebatten i regionfullmäktige Örebro län. Vänsterpartiet lägger fram en budget för en ekonomiskt och ekologiskt hållbar region där personalens arbetsvillkor och medborgarnas hälsa kommer först.

Vi fokuserar kraften på tre viktiga områden för att lyfta regionen. Det handlar om en demokratisk och tillgänglig sjukvård med satsningar på en rättvis, jämlik och jämställd hälsa, och det handlar om en rejäl satsning på jämställda löner och personalens arbetsmiljö och det handlar om satsningar och utvecklingen av kollektivtrafiken.

I Vänsterpartiets budget för 2022 tar vi sikte på att göra Örebro län till ett solidariskt län igen, varje del i förslaget har som målsättning att minska klyftorna i samhället. Hälso-och sjukvården är den absolut största delen av region Örebro läns verksamhet och vården är också en av de frågor som viktigast för länets invånare. Vi satsar 160 extra miljoner kronor som resursförstärkning till hälso- och sjukvården. Efter ett år med pandemin så finns det en stor vårdskuld och en sliten personal. För att klara sjukvården nu och efter pandemin krävs det extra resurser. Vi satsar även 75 extra miljoner på jämställda löner för den kvinnodominerade vårdpersonalen och en särskild satsning på de med de lägsta lönerna. Det är skamligt att lönediskrimineringen för sjukvårdens största yrkesgrupp sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, undersköterskor och för ytterligare kvinnodominerade yrkeskategorier fortsätter år efter år utan att nå sitt mål att avskaffas.

Nedskärningarna som gjorts i viktiga verksamheter på Karlskoga och Lindesbergs lasarett har inneburit försämrade möjligheter att kunna erbjuda en jämlik och bra vård i hela länet. Därför avsätter vi extra resurser för återöppning av primärjouren nattetid vid Lindesbergs lasarett. Vi avsätter även resurser till förlossningsmottagningen i Karlskoga för att den ska fortsätta drivas i egen regi och återöppnas snarast. Tre fullvärdiga akutsjukhus och två förlossningsmottagningar öppna dygnet runt, året runt i egen regi är en av de viktigaste prioriteringarna för Vänsterpartiet.

Vi vill särskilt uppmärksamma psykiskt ohälsa bland barn och unga. Vi avsätter extra medel för att stärka första linjens förutsättningar och tillgänglighet inom BUP och vill skapa psykiatriska mobila akutteam. Detta skulle underlätta för barn och unga att ha kontinuerlig kontakt med BUP. Vi avsätter även extra resurser till primärvården, missbruksvården, geriatrisk kompetensutveckling och på gratis TBE-vaccin för barn upp till 19 år. Dessutom vill vi avskaffa de orättvisa avgifterna på hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning och inrätta en särskild mottagning som vänder sig till kvinnor som utsätts för sexuellt våld och personer med sexuellt självskadebeteende.

Klimatfrågan är helt avgörande för framtiden! En satsning på en utbyggd kollektivtrafik med låga biljettpriser är både en klimatomställnings- och en jämlikhetsfråga. I detta läge är det helt nödvändigt att inte dra ned på kollektivtrafiken utan satsa offensivt för att få tillbaka resenärerna och få fler att åka kollektivt. Därför satsar Vänsterpartiet extra på kollektivtrafiken.

För att kunna genomföra livsnödvändiga reformer i sjukvården, föreslår vi att regionskatten höjs med 25 öre per intjänad 100-lapp.

Detta är en budget som ger möjligheter för en sjukvård som går att lita på. En sjukvård där personalen tas på allvar och resurserna ökar. Detta är en budget som ser till att hela Örebro län får leva. Kollektivtrafiken blir en kollektiv trafik för alla Örebrolänningar. I glesbygd som i storstad. Detta är en budget där vi bygger en solidarisk välfärd åt alla som bor i vårt län.


Jihad Menhem (V),
oppositionsregionråd Region Örebro län

Jessica Carlqvist (V), ledamot i regionfullmäktige

Kenneth Lantz (V), ledamot i regionfullmäktige

Maria Odheim Nielsen (V), ledamot i regionfullmäktige

Margareta Carlsson (V), ledamot i regionfullmäktige

Jon Fredriksson (V), ledamot i regionfullmäktige

Kopiera länk