Budget

En jämställd klassbudget från Vänsterpartiet i Region Örebro län

Vänsterpartiet presenterar idag tisdag 25 maj sitt förslag till budget 2022 – 2024 för Region Örebro län.

En budget för en ekonomiskt och ekologiskt hållbar region där personalens arbetsvillkor och medborgarnas hälsa kommer först. Vi vill bygga ett jämlikt och jämställt Örebro län för alla, inte bara för några få. För oss har fokus legat på att stärka vården, kollektivtrafiken och personalens arbetsmiljö och arbetsvillkor.

  • ”I vårt budgetförslag tar vi sikte på att göra Örebro län till ett solidariskt län igen. Varje del i förslaget har som målsättning att minska klyftorna i samhället och den största och viktigaste verksamheten är hälso- och sjukvården, säger Vänsterpartiets oppositionsregionråd Jihad Menhem och fortsätter. Vi satsar 145 extra miljoner kronor på hälso- och sjukvården, barn- och ungdomspsykiatrin, primärvården, missbruksvården, geriatrisk kompetensutveckling och på gratis TBE-vaccin för barn upp till 19 år. Dessutom vill vi avskaffa de orättvisa avgifterna på hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning och inrätta en särskild mottagning som vänder sig till kvinnor som utsätts för sexuellt våld och personer med sexuellt självskadebeteende”.

Vänsterpartiet satsar även extra resurser för återöppning av primärjouren nattetid vid Lindesbergs lasarett samt till förlossningsmottagningen i Karlskoga för att den ska fortsätta drivas i egen regi och återöppnas snarast.

  • Vi behöver skapa bättre arbetsvillkor inom vården så att personalen vill jobba kvar. Vi satsar 75 extra miljoner på jämställda löner för den kvinnodominerade vårdpersonalen och en särskild satsning på de med den lägsta lönen. Det är skamligt att lönediskrimineringen för regionens kvinnodominerade yrkeskategorier fortsätter år efter år utan att nå sitt mål att avskaffas. Vi lägger också förslag om arbetstidsförkortning på regionens akutmottagningar för att kunna rekrytera och behålla personal, men också av arbetsmiljöskäl”, säger Jihad Menhem (V).

Vänsterpartiet satsar även 45 extra miljoner kronor på avgiftsfri kollektivtrafik för pensionärer under lågtrafik i hela regionen, på låga taxor inom kollektivtrafiken och på anropsstyrd närtrafik i länets alla kommuner.

  • ”Utöver detta avsätter Vänsterpartiet 100 extra miljoner kronor för att minska regionens vårdskuld som uppstått på grund av Coronapandemin, vi gör detta för att underlätta för vården att arbeta bort den uppkomna vårdskulden utan att bränna ut sin personal. För att kunna genomföra livsnödvändiga reformer i sjukvården och nödvändiga reformer i resten av regionens verksamheter, anser vi att skatten bör höjas med 25 öre”, avslutar Vänsterpartiets oppositionsregionråd Jihad Menhem.

 

För mer information kontakta:

Jihad Menhem (V), oppositionsregionråd, Region Örebro län, 070-594 71 89

 

Kopiera länk