Pressmeddelande

Pressmeddelande: Vänsterpartiet föreslog på regionfullmäktige en omfördelning av regionens överskott till att hantera vårdskulden

Covid-19 pandemin har varit kännbar för verksamheterna inom hälso- och sjukvård i region Örebro län. Trots det så har regionen ett stort överskott att hantera, det kan man konstatera när frågan om regionen årsredovisning för 2020 togs upp på dagens regionfullmäktige. Överskottet kan enligt Vänsterpartiet användas till att täcka den vårdskuld som uppstått i spåren av pandemin och som spär på de tidigare budgetunderskotten i hälso- och sjukvårdens verksamheter.

-”Vänsterpartiet lämnade redan på regionstyrelsens sammanträde ett särskilt yttrande om omfördela överskotten till att täcka kostnaderna för den vårdskuld som uppstått. Den politiska majoriteten väljer att inte ens ta med det yttrandet i handlingarna för regionfullmäktige men vi ger inte upp, vi lyfter frågan på nytt för att länets invånare ska kunna få en rättvis och jämlik vård” , säger Jihad Menhem, oppositionsråd för Vänsterpartiet i Region Örebro län.

Den vårdskuld som uppstått kommer regionen att vara tvungen att hantera. En hantering som måste ske med samma personal som redan är hårt pressad efter pandemin.

-”Vårdskulden kommer vi inte ifrån och den kommer att behöva hanteras av vår personal som redan jobbat under hård press. Vi behöver omfördela överskottet för att möjliggöra att detta sker utan att personalen pressas hårdare och blir utbrända” fortsätter Kenneth Lantz, ledamot i regionfullmäktige (V).

Resultatet som uppgår till 462 mnkr behöver fördelas på ett annat sätt än så som regionens politiska majoritet föreslår. Vänsterpartiets förslag till omfördelning röstades ner av en majoritet i regionfullmäktige.

– ”Vänsterpartiet vill fördela en mindre del till reservutjämningen än majoriteten och använda det överskott som finns till den situation som uppstått. Det är synd att den politiska majoriteten inte följer med på ett bra förslag, avslutar Jihad Menhem, oppositionsråd för Vänsterpartiet i Region Örebro län.

 

Kontakt:

Jihad Menhem, oppositionsråd (V) Region Örebro län,
Tfn: 070-594 71 89
E-post: [email protected]

Kenneth Lantz, ledamot i regionfullmäktige (V) Region Örebro län, Tfn: 070-335 84 91
E-post: [email protected]

Kopiera länk