Debattartikel

Vänsterpartiet har varit aktivt

Svar på insändare i KT-Kuriren 14 mars ”Bara SD tog fighten”

Det blir inte på något sätt rätt när SD i sin debattartikel försöker hävda att de ensamma fightas för förlossningsklinikens framtid i Karlskoga. Visst är det sant att Vänsterpartiet lokalt i Karlskoga och Degerfors är väldigt aktiva i att hitta en lösning för att få behålla BB men även i regionen har Vänsterpartiet absolut varit aktiva i frågan. Vi finns med i hälso- och sjukvårdsnämnden där vi röstat nej till att stänga samt att vi i regionfullmäktige debatterat frågan och krävt att förlossningen ska återöppnas snarast. Vänsterpartiet lade en interpellation redan under 2019 om situationen just i Karlskoga.

Visst föreslår vi en skattehöjning men vi hävdar att den inte är stor som artikelns författare försöker påskina. 25 öre eller 0,25% om man så vill och som ger runt 160 miljoner i utökat anslag för regionens verksamhet. Vänsterpartiet föreslår detta just med de utmaningar vi har i vården och att de ökade skatteintäkterna ska gå direkt till sjukvården. Vi har förlossningen Karlskoga, nattjouren på Lindesbergs lasarett, hjälpmedel till funktionsnedsatta, jämställda löner, bättre arbetsvillkor och kortare arbetstid för personalen etc. som pengarna ska räcka till. Vi skjuter till medel i den budget vi presenterar för att åstadkomma den patientsäker, jämlik och rättvis vård i hela regionen. Skattehöjningen fanns med i vår budget för 2021 och vi kommer att ha kvar den i vårt budgetförslag för 2022.

Patrik Nyström (SD) lade på senaste regionfullmäktige en interpellation om förlossningen i Karlskoga och han förde en bra debatt med bra argument. Vad Vänsterpartiet vänder sig emot att överhuvudtaget upphandla någonting runt BB-verksamheten i Karlskoga. SD redovisar dock tydligt i sin artikel som vi här svarar på att de är öppna för en lösning med en privat utförare i Karlskoga. Där skiljer vi oss åt och vi kommer att fortsätta driva frågan i regionen och lokalt i Karlskoga och Degerfors. För oss är frågan om tre fullvärdiga sjukhus i länet en oerhört viktigt fråga och den släpper vi aldrig.

En del i den politiken vi för är att det ska finnas en väl fungerande förlossningsklinik i Karlskoga och en nattjour i Lindesberg, i egen regi som är öppen dygnet runt, året runt. Det är det enda som duger åt Vänsterpartiet!

 
Jihad Menhem, Vänsterpartiet, Oppositionsråd Region Örebro län                    

Maria Odheim Nielsen, Vänsterpartiet, Ledamot Hälso- och Sjukvårdsnämnden Region Örebro län

Kopiera länk