Pressmeddelande

Vänsterpartiet i Region Örebro län säger nej till policyförändringar angående vapenhandel

På dagens regionfullmäktigesammanträde kommer regionen förändra sin finanspolicy. Syftet med finanspolicyn är att den ska utgöra ett övergripande regelverk för den finansiella verksamheten inom region Örebro län. Detta innebär att finanspolicyn kommer att gälla samtliga verksamheter inom regionen.

– ”Region Örebro län är en stor offentlig aktör som vars verksamhet till största delen finansieras med skattemedel. Då är det viktigt att Region Örebro län arbetar utifrån tydliga etiska riktlinjer i finansieringen samt att det finns riktlinjer för miljöhänsyn.”, säger Vänsterpartiets oppositionsråd Jihad Menhem.

De senaste revideringarna av finanspolicyn som gjordes 2013 samt 2017 så var vi överens om att inga investeringar görs i verksamheter som till någon del innehåller tobaksprodukter, alkohol, pornografi, barnarbete eller vapentillverkning. Men majoriteten med Socialdemokraterna i spetsen gör idag ett stort misstag när man förändrar skrivningen om placeringar i vapenhandel till handel med s.k. icke kontroversiella vapen.

– ”Jag vet inte om Socialdemokraterna i Region Örebro län har förstått rätt, alla vapen dödar, oavsett om de är kontroversiella eller icke. Det finns inga humana vapen, bara inhumana.”, fortsätter Jihad Menhem (V).

Tyvärr så vet vi att s.k. ”icke kontroversiella” svenska vapen idag säljs till diktaturer och länder där det pågår krig, grova kränkningar och brott mot de mänskliga rättigheterna t.ex Saudiarabien och Förenade Arabemiraten men även i andra länder. Vänsterpartiet anser att med för ändringen i skrivningen om vapenhandel innebär att regionen inte följer sina egna etiska regler

– ”Det är orimligt att regionen ska tjäna pengar på att diktaturer förtrycker sina medborgare. Inte heller är det rimligt att regionen som ansvarar för sjukvården, som lindrar och botar sjukdomar, ska vara med och placera skattemedel på vapen. Vapen som dödar och skadar människor. Finanspolicyn i övrigt säger vi ja till men vi kan inte under några som helst omständigheter delta i att förändra policyn avseende vapenhandel, avslutar Jihad Menhem, oppositionsråd för Vänsterpartiet i Region Örebro län.

 

För mer information kontakta:

Jihad Menhem (V), oppositionsråd, Region Örebro län, 070-594 71 89

Kopiera länk