Motioner

Motion – Vänsterpartiet föreslår en förseningsersättning för färdtjänstresor

Vänsterpartiet har idag lämnat en motion till regionfullmäktige om att införa en förseningsersättning för färdtjänst och sjukresor i hela Örebro län.

I april 2016 införde regeringen en ny lag som reglerar resenärers rättigheter vid förseningar i kollektivtrafiken. Namnet resegaranti försvann och ersatts av benämningen förseningsersättning. 

– ”I samband med den nya lagen beslutade flera trafikhuvudmän, dvs regioner och kommuner att också införa en förseningsersättning vid försening med färdtjänsten och sjukresor, däremot har region Örebro län inte velat prioritera detta” säger Vänsterpartiets oppositionsråd Jihad Menhem. 

I region Örebro län omfattar förseningsersättningen endast resor i linjetrafik (tåg och buss), men inte när man reser med färdtjänst. 

– ”Det här känns diskriminerande, färdtjänstresenärer är fullvärdiga medborgare i vårt län och ska behandlas med respekt och på samma sätt som alla andra kollektivtrafikresande” säger Jihad Menhem (V). 

Syftet med förseningsersättning är att höja kvalitet och service och skapa en trygg färdtjänst i hela regionen. 

– ”Färdtjänstresor har en nyckelroll för en grupp som ofta har en svag röst i samhället och det är därför viktigt att resorna utvecklas tillsammans med kommunerna. Att färdtjänsten kommer i tid är definitivt en kvalitetsfråga”, avslutar oppositionsrådet för Vänsterpartiet Jihad Menhem.  

Ladda ner Vänsterpartiets motion ”Förseningsersättning för färdtjänst och sjukresor” till regionfullmäktige

För mer information kontakta:

Jihad Menhem (V), oppositionsråd, Region Örebro län, 070-594 71 89

 

 

Kopiera länk