Interpellationer

V interpellation – angående politikers rätt att väcka ärenden i nämnderna

När vi i Hälso- och sjukvårdsnämnden fick information om den utredningen som gjorts om BB i Karlskoga, ville jag ställa de frågor som personalen från avd Q skickat till Karin Sundin och till vissa andra regionråd. Jag fick inte ställa de frågorna, det fanns ingen tid till det. Då skrev jag ett ledamotsinitiativ om att jag ville ha svar på frågorna den 24 april på nämnden.

Jag fick till svar att vi inte kan ta tiden till det på nämnden.
Bakgrunden till mina oställda frågor var många funderingar som kommit upp då jag läst personalens brev. Bl.a. att 2017 anställdes 19 barnmorskor och 16 slutade. 2018 anställdes 11 barnmorskor och15 slutade. Enligt utredningen framgår tydligt att RÖL har svårt att behålla kompetent personal. Vad beror detta på? I KGA relateras förlust av kompetent personal till utbildning av länsklinik och sommarsamverkan. Vad beror personalflykten på USÖ på?

Funderar även på hur barn från USÖ transporteras till andra barnsjukhus för vidare behandlingar. Hur ser man på den oundvikliga och oetiska separationen mellan mor och barn? Är det transporter som egentligen bör undvikas? Ska vi förlägga alla förlossningar i Lund eller på Astrid Lindgrens barnsjukhus? För då slipper vi ju faktiskt alla farliga transporter med dåliga barn. Eller är det så att vissa transporter är nödvändiga för att, ur kvinnans perspektiv, upprätthålla en god förlossningsvård?

Vad jag kan se har det ej utvärderats om patientsäkerheten för kvinnor försämrats eller förbättrats under somrarna, jämfört med resten av året. Självklart är det viktigt att friska barn föds. MEN innan barnet föds är det ändå kvinnan, som patient, som har rätt att välja sin vård och har patientlagen på sin sida. Vart tog de födande kvinnornas rätt vägen? Får Kvinnor inte ta beslut om sitt födande utan är det barnläkarna som ska göra det?!

Mer funderingar: Hur kommer det sig att ingen granskat varför ledningen inte lyckats hålla uppdraget: båda avdelningarna öppna, följa semesterlagen samt behålla och rekrytera personal? Den 6/3 fick personalen information om permanent sommarsamverkan där övriga 42 veckor skall vara öppna. Hur kan då utredningen innehålla en skrivelse av Agneta Ramnerö från den 4/3 ang, vad avd Q:s lokaler kan användas till vid framtida verksamhet?

Dessa frågor har jag inte fått något svar på fastän jag som ledamot i en nämnd självklart har rätt att väcka ärenden enligt Kommunallagen 4 kap §20.

Andreas Svahn:
– Hur kommer du att säkerställa att ordförande i nämnder och styrelser följer kommunallagen?
– Hur ska ledamot i en nämnd få svar på frågor från majoriteten om dessa frågor anses obekväma av majoriteten men likväl viktiga att få svar på?

Anneli Mylly (V)

 

Kopiera länk