Motioner

Motion – Vänsterpartiet i region Örebro län vill införa ”Kultur på recept” i Region Örebro län

Kultur handlar om makt, yttrandefrihet och demokrati, den handlar också om hälsa och hälsofrämjande. Inom Vänsterpartiet är vi övertygade om kulturens betydelse för människors välbefinnande och vill därför presentera ett förslag till hälsofrämjande arbete i vår motion ”Kultur på recept”. Vårt förslag ska ses som ytterligare ett behandlingsalternativ tillsammans med andra, för långtidssjukskrivna och för dem som behandlas för lätta och medelsvåra depressioner, stress och ångest samt generaliserad smärta.

Kultur i vården har funnits länge, till exempel inom rehabiliteringen. Vi vill utvidga det till att även gälla i den öppna vården och för fler patientgrupper.  Kulturaktiviteter, både där man är delaktig och när man mer är betraktare, kan hjälpa människor att förstå sammanhang, kanalisera känslor och stärka individen.

Kulturens roll inom hälso- och sjukvården väcker allt större intresse och flera undersökningar och studier bekräftar kulturens betydelse för hälsa och rehabilitering. Det finns vetenskapliga belägg för att kulturupplevelser och kulturaktivitet spelar en viktig roll för människors hälsa.

Flera forskare visar att kulturupplevelser stimulerar sinnena och ger goda effekter på hälsan. Man löper också större risk att drabbas av cancer om man inte är kulturellt aktiv, också ett tecken på att den ojämlika hälsan är kopplad till samma socioekonomiska faktorer och livsvillkor som deltagande i kulturlivet är.

Fler regioner arbetar redan med Kultur på recept. Syftet är att öka kulturtillgängligheten och ge alla samma förutsättningar att ta del av kulturens stärkande, behandlande och rehabiliterande effekter och att förebygga och förkorta sjukfrånvaro. Vänsterpartiet i Örebro län hoppas genom detta att få ett nytt verktyg för patienternas tillfrisknande genom att läkare kan skriva ut kulturell aktivitet på recept.

 Med anledning av ovanstående föreslår Vänsterpartiet att regionfullmäktige beslutar:

att införa ”Kultur på recept” i Region Örebro län.

 Ladda ner Vänsterpartiets motion ”Kultur på recept”

 

För Vänsterpartiet i Region Örebro län

Jihad Menhem (v) oppositionsråd                                               

Anneli Mylly (v) ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnd                 

                                                                       

Kopiera länk