artikel

Allmän landstingspolitisk debatt ”Hälso- och sjuvård”

Ordförande, Fullmäktigeledamöter, Åhörare

Det finns stora behov av insatser mot psykisk ohälsa. Under senare år har den psykiska ohälsan ökat och är idag den enskilt största orsaken till sjukskrivning.

Att bli psykiskt sjuk påverkar inte bara en själv utan också familj och vänner. Det är att bli beroende, av vård och omsorg, men också av förståelse och stöd i livets olika skeden. Psykisk ohälsa är också ett växande problem bland många ungdomar, särskilt unga kvinnor.

Under de senaste åren har primärvården fått extra resurser för att möta en ökande psykisk ohälsa och det har resulterat till kuratorer och psykologer på våra vårdcentraler och barnhälsovården. Det är viktigt att primärvården och även psykiatrin fortsätter utveckla sitt arbetssätt och rutiner kring dessa patienter

 

Ordförande

Personalförsörjning är ett viktigt fokusområde i vår budget.
Att personalen trivs och stannar kvar i arbetet samt att landstinget är en attraktiv arbetsköpare är avgörande för… om landstinget ska klara framtida pensionsavgångar.

För att erbjuda en god arbetsmiljö krävs att landstinget driver en aktiv och medveten personalpolitik. Det innebär bland annat bättre lön, tillsvidareanställningar, heltid som norm och större möjligheter att påverka sitt arbete.

Örebro läns landstinget ska vara en förebild i jämställdhets- och jämlikhetsarbetet. Löneskillnader orsakade av kön är oacceptabla för vänsterpartiet och socialdemokraterna och ska inte förekoma i vårt landsting…..

Vi kommer att jobba aktiv med rekrytering för att öka andelen av vårdutbildade människor med invandrarbakgrund samt människor med funktionsnedsättning.

Med detta yrkar jag bifall till vänsterpartiets och socialdemokraternas gemensamma förslag till verksamhetsplan med budget för år 2009 samt ekonomisk plan för år 2010 och 2011

Kopiera länk