artikel

Allmän landstingspolitisk debatt ”Hälso- och sjuvård”

Ordförande, Fullmäktigeledamöter, Åhörare

Majoriteten i Örebro läns landsting, vänsterpartiet och socialdemokraterna kan inte förändra världen i en handvändning.

Men vi kan se till att de mänskliga frågorna alltid hamnar högt upp på dagordningen. Grunden för vår politik är att bekämpa orättvisor och skapa ett samhälle där alla har rätt till en god hälso- och sjukvård.

I Örebro län ska det vara bra att leva och bo. Vi vill skapa förutsättningar för en positiv framtidstro genom att se på de möjligheter som vårt län ger, alltifrån sjukvård till näringslivsutveckling, kultur & idrott.

Vi vill se till att ge alla en god hälso- och sjukvård, inte minst vill vi ge barn och ungdomar förutsättningar för en bra start i livet och därmed skapa trygga och jämlika uppväxtvillkor.

Vi är stolta över mycket i vårt landsting och över den hälso- och sjukvården vi har. Den är solidarisk, jämlik, tillgänglig och av hög kvalitet. Samtidigt som vi konstaterar att många utmaningar återstår.

Trots de ekonomiska ansträngningarna, verksamheternas kostnadsutveckling och regeringens frysta pengar till landstinget presenterar vi idag och för femte året i rad en budget i balans.

Marie Louise skrev i senaste numret av T-bladet att vi får inte drabbas av panik och det är säkert att vi kommer inte att göra.
Vi är mycket tydliga med vårt krav: Alla verksamheter måste hålla sin budget och rätta till underskottet.

Vårt budgetförslag för 2009 inriktas på folkhälsa, på barn och ungdomars hälsa, på sjukdomsförebyggande åtgärder, på jämställdhet och rättvisa och på vårdens tillgänglighet. Många insatser har gjorts på detta område men fortfarande finns brister som måste rättas till. Att veta att man kommer fram till sjukvården när man har ett behov är grundläggande för att skapa trygghet hos medborgarna. Därför avsätts extra pengar till arbetet med tillgänglighetsförbättringar.

Alla vet att tidiga insatser lönar sig bäst i längden, vårt landsting har alltid varit en föregångare i förebyggande och hälsofrämjande arbetet. Vi vill under 2009 se en ökning av receptförskriven fysisk aktivitet. Det gäller både i förebyggande syfte och som del i behandling av fysiska och psykiska problem.  Vi kommer att involvera sjukhusen i arbete med FAR… här finns goda förutsättningar att lyckas. Vi kommer att fortsätta fördjupa vårt samarbete med Örebro läns idrottsförbund som är en mycket viktig aktör i det lokala folkhälsoarbetet.

Med detta yrkar jag bifall till vänsterpartiets och socialdemokraternas budget förslag

Kopiera länk