Allmän landstingspolitisk debatt – Gruppledarnas huvudanförande

Ordförande, ledamöter, åhörare

”Den goda vården – tillgänglig för alla” är ledstjärnan för majoritetens budget för 2009.

Det är viktigt för att uppnå det nationella folkhälsomålet ”en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen”.

Hälsan i Sverige är ojämnt fördelad och skillnaderna i hälsa ökar. Människor med låg utbildningsnivå och dålig ekonomi har en sämre hälsa än människor med hög utbildningsnivå och god ekonomi. Livsvillkoren under uppväxten påverkar hälsan resten av livet och människor födda utanför Sverige har sämre hälsa än infödda svenskar. HBT-personer har sämre hälsa än heterosexuella. Kvinnor har sämre hälsa än män, men kvinnor lever längre. Människor som har en aktiv fritid mår bättre än de som inte har det. Människor utan arbete har sämre hälsa än de med arbete.

Bland dem som har arbete är hälsan sämst hos de som inte har möjlighet att påverka sin arbetssituation.

Så här illa är det och allt det här kan inte vi påverka här i landstinget, men vi måste göra vad vi kan för att utjämna olikheterna i hälsa, och vi kan göra en hel del. 

Vi bidrar till en aktiv och rik fritid för invånarna i Örebro län på väldigt många sätt. Genom samarbete med kommunerna och i Regionförbundet. Genom stöd till kulturinstitutionerna, länsmuseet, länsteatern och länsmusiken. Vi vet att kultur är hälsofrämjande. Genom stöd till folkbildningen, genom våra folkhögskolor och genom ett bra stöd till Idrottsrörelsen. Det ekonomiska stöd vi ger till idrottsrörelsen är väl använda pengar och ett idéprogram om hur samarbetet med idrottsrörelsen ska fördjupas ska tas fram.

Arbetet med Fysisk aktivitet på recept ska utvecklas vidare. Primärvården och delar av psykiatrin har kommit långt och använder FaR i behandlingen av sjukdomar. Nu ska vi arbeta ännu mer med att få med sjukhusen i det här viktiga arbetet.

Vi bidrar till goda uppväxtvillkor genom ett bra föräldrastöd. Vi samarbetar med kommunerna på familjecentralerna och vi fortsätter att utveckla det stöd som ges inom mödrahälsovård och barnhälsovård. I de folkhälsoavtal som slutits med kommunerna slås fast att utbyggt stöd till föräldrar och vårdnadshavare är ett centralt utvecklingsområde.

Goda kunskaper om egenvård ger trygghet. Landstinget har tagit fram egenvårdsråd till både barn och vuxna och Sjukvårdsrådgivningen ger råd både via telefon och hemsidan. Informationen om egenvård och om Sjukvårdsrådgivningen ska förbättras.

Vi påverkar människors livsstil i mötena i vården. Rökavvänjning erbjuds, primärvården arbetar med motiverande samtal, fysisk aktivitet på recept används på allt fler ställen. Örebro Läns Landsting har sedan länge haft ett bra arbete för personer med ätstörningar. Vi har en speciell Anoreximottagning och på USÖ pågår uppbyggandet av ett kunskapscenter för bättre omhändertagande av personer med fetma. Vi vet alla att övervikt och fetma är ett ökande problem i hela världen. Det ökar risken för problem med leder, högt blodtryck, diabetes, förlossningskomplikationer med mera. Länsövergripande vårdprogram ska tas fram och även arbetet mot fetma har en framskjuten plats i folkhälsoavtalen med kommunerna.

Vi bidrar till en hälsosammare miljö. I det samarbete som pågår med Regionförbundet, länsstyrelsen, kommunerna med flera, kommer landstinget fortsätta vara aktivt, pådrivande och ta initiativ till ett ökat miljöarbete i hela länet.

Vi tar vårt ansvar för att minska utsläppen genom smartare och effektivare transporter, fler miljöbilar, mer förnyelsebar energi, källsortering av avfall, tydliga miljökrav vid upphandling mm. I enlighet med de gällande miljömålen har vi avsatt medel i investeringsbudgeten för att kunna bygga en lustgasreningsanläggning på USÖ. Den ska vara färdig att tas i bruk 2010.

Vi kan också påverka folkhälsan genom bättre dialog med invånarna i länet.

Tillhörighet, gemenskap och möjlighet att påverka det som händer i samhället ger bättre hälsa. Det ger också nödvändiga kunskaper till oss!

Det finns grupper i samhället som är underrepresenterade i politiken och i de rådgivande organ vi har. Vi vill styra verksamheterna efter de behov som finns och då måste vi utveckla medborgardialogen ytterligare. I det arbetet fyller länsberedningarna en mycket viktig roll.

Demokratigruppen har ständigt till uppgift att utveckla nya vägar att nå alla grupper i samhället. Under 2009 ska landstingets hemsidor utvecklas och bli mer interaktiva med e-tjänster, medborgardialoger, chatt osv. 

Den allra största delen av de dryga 6 miljarder som vi förfogar över går ändå till den direkta vården. Vi har en bra vård och allt fler sjukdomar kan behandlas. Utvecklingen kostar pengar och då måste vi handla smart och veta att det vi gör ger effekt. Det måste finnas stöd för att nya behandlingsmetoder och nya dyra läkemedel har bättre effekt och/eller färre biverkningar än gamla innan vi satsar stora pengar på att införa dem.

För att kunna göra dessa värderingar är CAMTÖ:s och Läkemedelskommitténs arbete är mycket viktigt. CAMTÖ är nu en resurs för hela vår sjukkvårdsregion och verkligen något för vårt landsting att vara stolt över.

Vår Läkemedelskommitté har länge arbetat tillsammans med verksamheterna och de har ett stort förtroende. Deras arbete gör att vi har lägst läkemedelskostnader i landet och överlag en bra följsamhet till rekommendationerna. Men tyvärr finns det några enheter som inte följer rekommendationerna och de verksamheterna ska vi göra en särskild uppföljning av. 

Bråck på stora kroppspulsådern, aortaaneurysm, drabbar framförallt män över 70 år. Det leder ofta till akut insjuknande med hög dödlighet. Det är idag möjligt att behandla dessa bråck och de kan upptäckas med en enkel undersökning. Vi har, efter rekommendation av CAMTÖ, avsatt 1,1 miljon för att införa ett screeningprogram för att upptäcka aortaaneurysm på män över 70 år. Vi följer också studier som görs inom området och om det visar sig att screening också bör omfatta kvinnor så inför vi det.

En annan riktad satsning gäller sömnapnéutredningar, sömnapné betyder att patienten gör andningsuppehåll under sömnen. 200 fler utredningar skall göras per år och för det avsätts 1,5 miljon.

2 miljoner avsätts för förbättrad bedömning, vård och behandling av patienter med långvarig smärta.

Vi ska utreda möjligheten att starta en remissfri sjuksköterskeledd bröstmottagning för kvinnor som upptäcker en knöl i bröstet,  riktat stöd till mödrahälsovården för god information om den nya fosterdiagnostiken genomförs, ungdomsmottagningarna ska utvecklas, en barnplan ska tas fram och medel för utbildning om barnkonventionen avsätts.

Vård till äldre är ett prioriterat område där vi arbetat långsiktigt och systematiskt inom vår egen verksamhet och tillsammans med kommunerna. Det gemensamma arbetet fortsätter och under 2009 läggs särskilt fokus på läkemedelsgenomgångar, fallprevention och förbättrad informationsöverföring.

Jämställd och jämlik vård är nödvändigt för jämställd och jämlik hälsa. Förvaltningarna sak analysera vården av män respektive kvinnor, undersöka om det finns skillnader och i så fall förklara vad de beror på. En jämlik vård kräver att vi riktar särskilda insatser till de områden som är extra utsatta. Kunskap om framgångsrika strategier för att komma tillrätta med ojämlikheterna ska tas fram.

Arbetet med att utveckla vården pågår ständigt och i det arbetet måste alla medarbetares kompetens tas tillvara. Det har inte minst blivit tydligt i de utredningar av psykiatrin och primärvården som genomförts.

Bristen på läkare är ett problem och de lär inte bli fler inom de närmaste åren.

Vi värnar också om hälsan hos våra medarbetare. Vi arbetar med utveckling och lärande på arbetsplatserna som utgår från personalen till exempel genom modellen för Idealt Genombrott. Vi fortsätter med arbetet att höja de lägsta lönerna, motverka orimliga löneskillnader och utveckla en låglönestrategi. Vi erbjuder heltidstjänster så man kan försörja sig på sitt arbete, för att ytterligare intensifiera det arbetet avsätter vi 3 miljoner kronor. Vi ger förvaltningarna i uppdrag att se hur andelen lönebidragsanställda ska kunna öka. Landstinget ska erbjuda vård till alla och behöver också all kompetens bland sina anställda för att kunna göra det på ett bra sätt. Det är viktigt att landstinget är ett föredöme i att erbjuda arbete till personer med funktionsnedsättning, men det är också så att de besitter särskilda kunskaper som vi behöver ha tillgång till.

En god vård handlar inte bara om kompetens, det handlar också om tillgänglighet och gott bemötande. Utvecklingen av hemsidan ska också användas till att komma i kontakt med vården för tidsbokning, receptförnyelse mm. Patientenkäterna ska användas i arbetet med att ytterligare förbättra mottagandet.

"Hälsa och livskraft genom trygghet, kvalitet och hållbar utveckling."

Det är landstingets vision.

Vårt budgetförslag tar visionen på allvar. Vi arbetar systematiskt med verksamhetsutveckling, vi analyserar först och vidtar åtgärder sedan. Vi ska ha en god vård för alla i hela länet. Vi satsar på äldre, på kvinnor och på barnen. Vi satsar på det förebyggande arbetet och vi ger verksamheterna så goda planeringsförutsättningar vi kan under rådande omständigheter.  

Jag vill härmed yrka bifall till vänsterpartiets och socialdemokraternas budgetförslag.

 

Kopiera länk