artikel

V och mp vill bilda regionkommun i Örebro län – Vi tror inte större är bättre

Socialdemokraterna, kristdemokraterna, centern och folkpartiet i Örebro län förespråkar en sammanslagning av sju landsting till en stor regionkommun. En sådan skulle ha folkmängd på ca 2 miljoner. Det tycker miljöpartiet och vänsterpartiet är alldeles för stort.

 Här kan du ladda hem förslaget som pdf.fil

– Stora regionkommuner ökar avståndet mellan medborgarna och beslutsfattarna, säger Mia Sydow Mölleby, vänsterpartist och landstingsråd.

– Vi tycker att beslut ska fattas så nära dem som besluten berör, säger Jonas Eriksson, oppositionsråd för miljöpartiet.

Miljöpartiet och vänsterpartiet har länge varit förespråkare för direktvalda regionala organ och vill att kommunerna i Örebro län och landstinget ska bilda en egen regionkommun. Den nya regionkommunen ska ansvara både för hälso- och sjukvårdsfrågor, regionala utvecklings- och samverkansfrågor samt länstrafik.

– Större är inte självklart bättre. Vi tror mer på samverkan och samordning i de frågor som rör flera län, säger Mia Sydow Mölleby.

– Vi samverkar kring regionaltrafik och högspecialiserad vård redan idag, för detta krävs inte några jätteregioner, säger Jonas Eriksson.

 

 För mer information kontakta:

Mia Sydow Mölleby (v), 070-633 71 89

Jonas Eriksson (mp), 070-399 74 55

Kopiera länk