artikel

Miljöpartiet inte längre bäst på miljöpolitik i landstinget

Landstinget är en av de aktörer som är aktivast med att jobba med miljöfrågor. Självklart kan man alltid bli bättre. Det är en av anledningarna till att samtliga partier i landstinget var överens om att en miljöberedning skulle startas denna mandatperiod och att den ska fokusera på att ännu mer förbättra och stärka landstingets miljöarbete.

 

Läs också Katarinas debattartikel i NA den 16 februari "Kraftfullt Miljöarbete i landstinget"

Det verkar som om Miljöpartiet är oroligt för att tappa sin framträdande roll i miljöfrågan och försöker då på alla sätt att profilera sig och låtsas inför väljarna att stor oenighet finns i denna fråga. Faktum är att under det år som miljöberedningen har arbetat med att ta fram nya miljömål för landstinget så har stor enighet varit rådande bland samtliga partier, även miljöpartiet. Många miljöförslag har kommit från andra politiska partier förutom miljöpartiet och även landstingets personal har varit delaktiga i att föreslå miljömål och åtgärder. 

I sin debattartikel skriver miljöpartiet att landstinget kommer att använda 4 år till att enbart utreda mängden operationsgaser och deras miljöpåverkan. Vem har sagt det? I miljöpolicyn anges att det ska göras ständiga förbättringar i det dagliga arbetet och då ska givetvis nya kunskaper leda till åtgärder. Stockholm som idag har det enda reningsverket för lustgas, planerar att investera i någon annan form av rening då den de har idag inte helt är till belåtenhet. Vårt landsting måste ta till sig att något inte fungerar fullt ut innan vi rusar iväg och investerar flertalet miljoner utan att utvärdera effekten. 

Vad det gäller koldioxidutsläpp från transporter så har troligen miljöpartiet av någon anledning missat den information som våra tjänstemän har lämnat vad det gäller sjukresor och andra transporter. Miljöpartiet hävdar att de tidigare inte fått gehör för att tillskapa miljöbilspooler. I de nya miljömålen står det att fler miljöbilspooler ska startas. Varför debattera något som det inte längre är politisk oenighet om? 

Vänsterpartiet har varit en stark kraft för en förbättrad miljöpolitik i landstinget. Det finns också andra partier som har engagerat sig i miljöfrågan. Nya miljöförslag togs in i landstingets miljömål efter en återremiss, eftersom det finns en stor öppenhet både i miljöberedningen och i landstinget i stort vad det gäller ambitionen att förbättra miljöarbetet. Att försöka ta billiga politiska poäng genom att blåsa upp en oenighet som inte finns motverkar sitt syfte. För detta är miljöfrågan alldeles för viktig. 

 

Katarina Raneborn (v)                                                  

Landstingets miljöberedning                                         

 

Läs också Katarinas debattartikel i NA den 16 februari "Kraftfullt Miljöarbete i landstinget"

Kopiera länk