artikel

Kraftfullt Miljöarbete i landstinget

De nya miljömålen i landstinget är nu antagna och visar på ett kraftfullt miljöarbete i hela organisationen. I samband med att miljömålen antogs såg också majoritetspartierna (s, v, c) över att de följs av ekonomiska ramar som ger förutsättningar att dessa genomförs inom utsatt tid.

Bland annat kommer ett reningsverk för lustgas att installeras på USÖ. Detta är en mångmiljoninvestering som endast finns i Stockholm idag. Det är viktigt att utvärdera att detta fungerar väl och ger den utsläppsreducering som avses innan vi går vidare med att installera detta även på de två andra sjukhusen i länet. Samtliga partier i landstinget är överens om detta, förutom miljöpartiet och folkpartiet som vill att vi ska strunta i om det fungerar eller inte och göra investeringarna samtidigt på alla tre sjukhus och riskera att kasta pengarna i sjön. Landstinget har också beslutat att utreda vilka andra operationsgaser som kan vara miljöförstörande eftersom sådana uppgifter inte finns tillgängliga från leverantörerna.

Landstinget kommer även att göra stora neddragningar på de samlade koldioxidutsläppen i verksamheterna. I detta ingår till exempel att enbart köpa eller leasa miljöbilar, starta fler miljöbilspooler, åka mer kollektivt och nyttja tåg när det är möjligt, samt se över varutransporter och kollektivtrafiken. De nya miljömålen innebär att landstinget i praktiken inte kommer att använda några transportfordon som inte är miljöklassade (undantag vissa ambulanser).

Miljöpartiet och folkpartiet vill att landstinget ska gå ännu längre. Många av sjukresorna utförs idag av patienterna själva eller deras närstående. Miljöpartiets och folkpartiets förslag skulle innebära att landstinget skulle vara tvunget att påverka privatpersoners val av fordon när de kör till de olika vårdinrättningarna. Någon sådan möjlighet finns inte i lagen. Landstinget kan inte bestämma vilka bilar patienterna ska köpa eller inte.

Landstinget skulle enligt mp och fp inte heller kunna använda sig av miljöbilar, då även etanolbilar ger ett visst koldioxidutsläpp. Självklart kommer landstinget att fortsätta att följa utvecklingen av ny teknik och när så är möjligt byta ut bilar och annan teknisk utrustning till ännu mer miljövänlig sådan, men idag måste vi utgå ifrån vad som faktiskt finns att tillgå på marknaden.  Satsningar kommer att göras på miljömärkt el, endast förnyelsebar energi i landstingets fastigheter samt bygga och renovera energisnålt. Miljövänliga produkter ska inhandlas och livscykelanalyser användas.

Det svåraste området att påverka är tyvärr det fjärrvärmenät som finns, då elbolagen som äger detta planerar att investera i energislag som ej är miljövänliga. Landstingets miljömål är verkligen ett stort steg framåt mot ett hållbart samhälle och en vägledning åt kommuner, företag och privatpersoner över hur man kan arbeta miljömedvetet. Hela innehållet i de nya miljömålen kan ni hitta på landstingets hemsida: www.orebroll.se 

Katarina Raneborn (v)  landstingspolitiker   

 

Kopiera länk