artikel

Ett steg bakåt för jämställdheten

Regeringens diskrimineringsförslag är ett historiskt steg bakåt för jämställdhetspolitiken. Det har lanserats som ett paket för att bekämpa diskriminering, men innebär i själva verket att man tar bort och minskar kraven om jämställdhetsplaner och lönekartläggning.

Regeringen föreslår en kraftig sänkning av kraven på arbetsgivarna att arbeta med jämställdhet. Jämställdhetsplaner, lönekartläggning och handlingsplan ska bara göras vart tredje år, istället för varje. Dessutom ska bara företag med fler än 25 anställda vara skyldiga att göra planer och kartläggning.

Det är en historisk ambitionssänkning på jämställdhetsområdet. Inte sedan lagen kom till 1980 har det ens diskuterats att urholka kraven. Diskrimineringskomittén föreslog i själva verket skärpta krav på flera områden, och så kommer regeringen med det här.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni kommenterade förslaget i Ekot med att det tvärtom kommer att leda till att jämställdhetsarbetet tar ett steg framåt. – Otroligt. Det är som om vi skulle sänka kravet på bilbesiktning till vart tredje år i syfte att öka trafiksäkerheten.

Vänsterpartiet kommer att presentera sina förslag med anledning av diskrimineringskommitténs utredning efter partistyrelsens möte den 16 februari.

Kopiera länk