artikel

Inga offentliga medel till privata företags vinster

Varje medborgare har rätt till vård efter behov, för att denna rätt ska garanteras finansierar medborgarna solidariskt vården och landstingets övriga verksamheter via skattsedeln. När Örebro läns landsting innehar driften av verksamheten så är möjligheten god att garantera medborgarna en god vård och en bra service.

Det finns dock tillfällen då en entreprenad av olika skäl kan vara nödvändig, det finns dock flera risker och nackdelar med detta. En stor nackdel med verksamheter på entreprenad är att kontinuiteten riskerar att sättas ur spel när avtalstiden går ut och en ny upphandling ska göras. Denna risk är ofrånkomlig när det gäller entreprenader och är en del som måste beaktas när en verksamhet eventuellt ska läggas ut på entreprenad. Ett annat problem är att de bolag som har entreprenaden använder denna för att generera vinst till sina ägare. Denna vinst kommer då från de medel som medborgarna solidariskt finansierat den gemensamma verksamheten med. Vänsterpartiet finner detta oacceptabelt. När det gäller problematiken att skattemedel finansierar aktieägares vinster finns det en lösning. 

Aktiebolag kan idag kraftigt begränsa sin vinstutdelning genom att bli ett aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning. Övriga associationsformer kan skriva i sina stadgar och bolagsavtal att de ska ha vinstbegränsning. Ifall de verksamheter som bedrivs på entreprenad skulle drivas i någon av de formerna skulle Örebro läns landsting få en garanti att skattemedel inte finansierar aktieägares vinster.

Att ställa ett krav på att de bolag som kan anses aktuella vid en upphandling skall ha särskild vinstutdelningsbegränsning eller vara icke vinstdrivande organisationer är ett rimligt krav för att garantera att medborgarnas skattemedel kommer dem till del och inte finansierar aktieägares vinster. Vi vill på inga sätt med denna motion signalera att fler verksamheter skall läggas ut på entreprenad eller att Vänsterpartiet har den viljan, men vill genom detta krav garantera medborgarnas goda vård i de fall som en entreprenad är nödvändig på grund av olika skäl.

 

Med anledning av ovanstående föreslår vi 

att  ÖLL:s eventuella vårdentreprenörer skall utgöras av icke vinstdrivna företag, stiftelser eller organisationer.

 

För Vänsterpartiet:

Mia Sydow Mölleby    

Tommi Possnert

 

                                

Kopiera länk