artikel

Förbättrad HBT-kompetens i vården

Hälso- och sjukvården ska vara av god kvalitet för alla medborgare och ingen ska diskrimineras eller mötas av fördomar och kränkande behandling. Alla har rätt till ett värdigt och kompetent bemötande.

Folkhälsoinstitutet kom 2005 med en rapport om homosexuella, bisexuella och transpersoners (HBT-personers) hälsotillstånd.

I den framgår det att HBT-personer, särskilt kvinnor, har sämre hälsa än den övriga befolkningen. Särskilt oroande var att den psykiska ohälsan var betydligt mer utbredd.

Forskningen visar också att HBT-personer ofta blir dåligt och okunnigt bemötta i vården. Homo- och bisexuella personer får ofta ett heteronormativt bemötande i vården och det leder till att många undviker att söka den vård de faktiskt behöver.

Det här är ingen ny forskning, men tyvärr kvarstår problemen. I Folkhälsoinstitutets rapport finns också förslag på utbildningsinsatser för att komma till rätta med problemen.

För att alla ska få den vård och det bemötande de har rätt till krävs ökad HBT-kompetens och ett aktivt arbete mot de fördomar som finns.

Vårdcentralen i Riksby i Stockholm har arbetat med ett HBT-projekt, tillsammans med RFSL, och kommer snart HBT-certifieras av RFSL. Avsikten är att öka kompetensen och förbättra bemötandet, så att ingen ska riskera att mötas av fördomar och kränkande behandling. Det borde vara en självklarhet överallt inom vården!

 

Vänsterpartiet föreslår därför

 Att all personal skall utbildas i HBT-frågor

 Att senast december 2009 skall minst en vårdcentral och en vuxenpsykiatrisk mottagning vara HBT-certifierade.

 Att en utvärdering av arbetet utförs under 2010 med målet att samtliga vårdcentraler och vuxenpsykiatriska mottagningar skall bli HBT-certifierade

 

För Vänsterpartiets Landstingsgrupp

Mia Sydow Mölleby

 

 

Kopiera länk