Angående funktionshindrade föräldrars möjlighet till stöd i föräldrarollen

Att bli förälder är det bästa som händer oss människor och förändrar vårt liv. Vi ställs ofta inför ett stort ansvar och en mängd nya situationer som kan kännas roliga och spännande och kan även kännas ovana och komplicerande. För föräldrar som har kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning och ofta är ensamma kan situationen bli extra kämpig och knepig. Detta skapar oro hos många unga människor med funktionsnedsättning som vill skaffa barn.

Örebro läns landsting är oftast bra på att ge stödinsatser till föräldrar som har ett funktionshindrat barn. Insatser ges ofta från Barnavårdscentral, rehabiliteringen och hjälpmedelcentral mm. Men när det sedan gäller stödet till funktionshindrade som skaffar barn och blir föräldrar finns inte alltid samma välfungerande nätverk och stöd. Signaler från många funktionshindrade föräldrar tyder på att de inte får tillräckliga råd och stöd i sitt föräldraskap och det kan betyda att det finns kompetensbrister inom detta område i landstinget. 

 

Mina frågor till Mårten Blomqvist är: 

1-     Vilken kompetens finns i Örebro läns landsting för att stödja och hjälpa funktionshindrade i sitt föräldraskap?

2-     Vilka insatser tycker du behövs för att förbättra stödet till funktionshindrade föräldrar i sitt föräldraskap?

 

För Vänsterpartiets landstingsgrupp

Jihad Menhem

 

 Läs Jihads inlägg i landstingsfullmäktige den 20 november 2007

 

Ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare

 

Jag vill börja med att tacka Mårten Blomqvist för svaret på interpellationen.

 

Vi är alla överens om att principen om människors lika värde är grundläggande för vårt landsting och människor med funktionshinder utgör definitivt inget undantag. De är medborgare med samma rättigheter och skyldigheter som alla andra och funktionshinder i sig är inget hinder för att kunna skaffa barn. Jag vet att de funktionshindrade föräldrar som jag känner inte är sämre föräldrar trots att de lever med ett funktionshinder, de brukar väldigt ofta överväga sitt föräldraskap mycket noga, vilket i sin tur leder till väldigt välkomna barn.

 

Jag tycker att det är bra och viktigt att vårt landsting erbjuder stödinsatser till föräldrar som har ett funktionshindrat barn och på de flesta BVC och MVC erbjuds också föräldraparen att delta i en föräldragrupp för att få nya kunskaper om barnets utveckling. 

 

Är man förälder med funktionshinder har man mycket gemensamt med föräldrar i allmänhet. Däremot finns det vissa situationer och händelser som bara andra föräldrar i liknande situation som en själv förstår, exempelvis: 

 

Omgivningens och egna attityder inför föräldraskapet och hur upplever barnen att mamma/pappa eller båda föräldrar har funktionshinder. Funderingar kring barnets uppfostran och utveckling, kommer barnet att uppfatta mig som mor om inte jag kan mata eller byta på barnet? Kommer barnet att påverkas psykiskt av mitt funktionshinder?

 

Det här är en del frågor och funderingar som funktionshindrade föräldrar kan behöva stöd i.

Jag tycker att landstinget kan göra mycket för att stötta dessa föräldrar, t.ex. föräldranätverk eller särskilda föräldragrupper. Det kan vara bra att få kontakt med andra föräldrar i samma situation, förutom det individuella stödet.

 

Kopiera länk