artikel

Vänsterpartiet tar krafttag mot våldtäkterna

För vänsterpartiet är kvinnors rätt till sin egen kropp och sexualitet en mänsklig rättighet och som sådan vare sig kompromissbar eller förhandlingsbar. Kvinnors rätt att själva välja när och vem de vill ha sex med är ovillkorlig. Ett nej är ett nej och inte tolkningsbart vare sig av förövare eller domstolar.

Det sexuella våldet är den tydligaste konsekvensen av samhällets könsmaktsordning. Med en könsmaktsförståelse av sexualbrott riktas fokus på allas ansvar att ifrågasätta, utmana och bryta föreställningar om kvinnors och mäns sexualitet. Att problematisera över- och underordning i diskussionen om sexualitet är ett ämne med sprängkraft. Men det är avgörande för att krossa myten om mäns okontrollerbara sexualitet. Myter som reproduceras och upprätthålls även i våra rättssalar.

Vänsterpartiet välkomnar den debatt kring sexualbrott och lagstiftning som nu pågår. Som feministiskt parti har vi under en lång tid kämpat för att kunskaper om det sexualiserade våldet ska öka i alla led. Ökade kunskaper om mäns våld mot kvinnor och sexuella övergrepp är avgörande i kampen mot våldtäkter och för sexualbrottsoffers upprättelse.

Vänsterpartiet utmanar regeringen och övriga partier att nu ta krafttag mot våldtäkterna.

Vi presenterar en rad förslag på området som innebär omfattande satsningar i kampen mot sexualbrott.

———-

Vänsterpartiets åtgärder mot sexualbrott:

#1 Vidareutbildning av rättsväsendet

Vi vet att kränkande och ovidkommande frågor ställs till brottsoffret i dag i samband med polisanmälan, brottsutredning och rättegång. Det är inte acceptabelt. För att säkerställa ett bättre bemötande av offer för olika former av sexualbrott måste satsningar på utbildning och kompetenshöjning om sexualiserat våld i rättsväsendet intensifieras. Förundersökningar måste förbättras. Och i sexualbrottsmål är det ytterst domarnas ansvar att bryta kränkande utfrågningar. Om inte domstolsväsendet tar sitt ansvar för en rättvis rättsprocess riskerar vi att människor förlorar tron på rättssamhället.

Det måste till en obligatorisk vidareutbildning för Polis, Åklagarmyndigheten och Domstolsväsendet. För 2008 satsas 15 miljoner kronor till Polisorganisationen, 2 miljoner kronor till Åklagarmyndigheten och 3 miljoner kronor till Sveriges Domstolar.

#2 Behandling av sexualbrottsdömda

Vänsterpartiet avsätt 30 miljoner kronor för 2008 för att Kriminalvården ska ta fram ett handlings- och åtgärdsprogram för behandling av sexualbrottsdömda män. Metoder och uppföljning i preventivt syfte måste också utredas.

#3 Juridiskt biträde till sexualbrottsoffer

Vänsterpartiet föreslår att de som utsätts för sexualbrott ska få ett juridiskt biträde redan från början av polisutredningen. För att skapa trygghet och stärka sexualbrottsoffers ställning bör ett målsägandebiträde förordnas redan när förundersökning inleds.

#4 Feministiskt självförsvar

Vänsterpartiet vill att feministiskt självförsvar skall erbjudas alla flickor från årskurs 7 och satsar 5 miljoner kronor under tre år till detta. Vi vill stärka flickors och unga kvinnors självförtroende och handlingsberedskap att försvara sig mentalt, verbalt och fysiskt i hotfulla situationer.

#5 Samtyckesreglering

Vänsterpartiet vill att straffbestämmelserna för sexualbrott bör utformas utifrån brist på samtycke, den princip om skydd för individens sexuella autonomi som Europadomstolen slagit fast. Vi anser att det är det självklart att lydelsen av bestämmelsen sexuellt tvång ska bygga på frånvaron av samtycke och att en straffbestämmelse för våldtäkt bör baseras på offrets bristande samtycke, inbegripet fall där offret inte visat prov på något motstånd.

#6 Tidsfrister i sexualbrottsärenden

Förundersökningar avseende sexualbrott bör bedrivas särskilt skyndsamt och särskilda tidsfrister för huvudförhandling i domstol bör införas. Alla led i rättskedjan måste effektivisera brottsbekämpningen och ge alla brottsoffer en rättvis prövning.

#7 Utvärdering av sexualbrottslagstiftningen

En utvärdering av sexualbrottslagstiftningen bör omedelbart påbörjas. När lagen skärptes skedde en överenskommelse om att lagen inom ett par år skulle utvärderas. Så har dock inte skett. Tillämpningen och tolkningen av lagen i domstolarna måste ses över.

#8 Specialiserade domare i sexualbrottmål med barn

Domstolar besitter en låg kompetens vad gäller förståelsen av barns mekanismer vid sexuella övergrepp. För att garantera barnperspektivet vid den juridiska bedömningen anser vi att specialiserade domare för sexualbrottmål där barn är målsägande bör införas i Sverige.

#9 Förtydliga lagstiftningen kring våldtäkt mot barn

Oroväckande nog har det visat sig att tillämpningen av delen i den nya sexualbrottslagstiftningen som rör våldtäkt mot barn inte har följt intentionerna. Därför måste lagstiftningen kring våldtäkt mot barn förtydligas.

#10 Genuskunskap i läroplaner och examensordningar

Vänsterpartiet vill att genusperspektivet skall integreras i läroplanen. Vi vill att genuskunskap skall vara obligatoriskt i grundskolan såväl som i högskolans examensordningar. På Polishögskolan och juristlinjen bör även kunskap om sexuellt våld vara obligatoriskt.

#11 Genuspedagoger

Vi höjer statens bidrag till kommunerna för att göra det möjligt att anställa.

1 000 genuspedagoger, vilket motsvarar minst en genuspedagog per skolform i varje kommun. Detta är nödvändigt för en förstärkning och ett framgångsrikt jämställdhetsarbete i förskolan och grundskolan.

Kopiera länk