artikel

Allmän landstingspolitisk debatt ”Tillväxt och bildning”

Ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare

Kultur är en del i arbetet för en bättre folkhälsa. Den överbryggar klyftan mellan människor. När människor inte kan förstå varandra via det talade språket, kan de ändå kommunicera via bilder, musik och dans.

Ett mångsidigt kulturutbud främjar länsinvånarnas livskvalitet och kreativitet och är bra för hälsan. Det är viktigt att fortsätta värna om de kulturutövare som finns i vårt län.

Kultur- och föreningslivet samt folkbildningen har stor betydelse för demokrati och delaktighet i vårt län.

På flera håll arbetar i dag folkbildningsorganisationer aktivt med långtidssjukskrivna. Målet är att få de sjukskrivna åter till det tidigare arbetet eller till något nytt.
Genom folkbildningen ges möjlighet att studera under längre tid, på hel- eller halvfart, vid folkhögskolor eller i kortare studiecirklar. Redan i dag finns på sina håll kurser och cirklar, riktade till långtidssjukskrivna, för att öka kreativitet och främja tillfrisknande.

Folkbildningens pedagogik och miljö har visat sig passa bra för den alla grupper. Studier ger stärkt självkänsla, social tillhörighet och ger möjligheter till kunskapsinhämtning.  Det kan vara början till ett nytt liv, att man känner att man klarar av något.

Det är viktigt att landstinget fortsätter aktivt stödja kultur- och föreningslivet samt folkbildningen för dessa insatser.

 

Återigen, bifall till majoritetens budgetförslag.

Jihad Menhem (V)

Kopiera länk