artikel

Allmän landstingspolitisk debatt ”Hälso- och sjuvård”

Ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare,

Eftersom det här är mitt första inlägg i denna församling vill jag inleda med en reflektion över dagens budgetdebatt. Från talarstolen har det talats mycket från många tillgängligheten till vården, eller som vissa menar bristen på tillgänglighet till vården. Jag tror att det är väldigt lätt att bli hemmablind när alla i denna församling nästan enbart är fokuserade på vad som händer i Örebro läns landsting och dagens budgetskrivningar.

 

Jag vill påminna om att, ifall man ser till världens samlade befolkning, tillgängligheten till vården är mycket liten; 2002 saknade 880 miljoner människor tillgång till vård. Den viktiga kontakten med vården genom telefonsamtalet med sjukvårdsrådigvningen och till vårdcentralerna som helst skall ske samma dag är mycket svår för en överväldigande majoritet av världens befolkning att uppnå då så många som 65 procent av världens befolkning aldrig ringt ett telefonsamtal. Att då framställa den svenska vården och vården som Örebro läns landsting erbjuder våra medborgare som undermålig är för mig mycket märklig.

Den svenska sjukvården är en sjukvård som har en kvalité i världsklass och som dessutom når en stor majoritet av de medborgare som är i behov av den. Det är också viktigt att komma ihåg att 80 % av all sjukvård ges akut utan långa väntetider. Men bara för att vi är bra betyder inte det att jag för den sakens skull är nöjd, tvärtom. Det finns stora utmaningar inför framtiden som behöver speciella satsningar.

Vi vill därför satsa sammanlagt 45 miljoner för att uppfylla vårdgarantin, vid utgången av 2008 ska den vara uppfylld inom samtliga områden och till övervägande del erbjudas inom Örebro läns landsting. 1,5 miljoner satsar vi på sjukvårdsrådgivningen med en särskild satsning på barnfamiljer. Vi satsar även 8 miljoner på en läkarutbildning som på sikt förbättrar läkartätheten i landstinget. Vi satsar även på en utredning kring psykiatrin och primärvården i syfte att förbättra tillgängligheten. För att öka tillgängligheten för de psykiskt sjuka satsar vi 2 miljoner för att öka det psykosociala stödet i primärvården. Vi gör även en satsning på att vården ska vara tillgänglig för alla och vi ska därför åtgärda bristerna i tillgängligheten för människor med funktionsnedsättningar.

Det finns en del att lösa och arbeta med trots att vi bedriver en mycket bra sjukvård för länets medborgare. Men det är samtidigt så att Örebro läns landsting, förhoppningsvis, alltid kommer att hitta nya problem som kräver nya satsningar och utmaningar för personal, patient och politik. Eftersom Örebro läns landsting är en levande och utvecklande organisation så kommer medarbetarna, vi politiker, patienter och medborgare alltid att hitta nya förbättringsområden.

Det är för Vänsterpartiet därför viktigt att satsningen på idealt genombrott fortsätter och att medborgarmodellen fortsätter att arbetas in i organisationen samt satsar på en ny patientenkät 2008.

 Med detta vill jag yrka bifall till Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Centerpartiets förslag till budget.

Tommi Possnert (V)

Kopiera länk