artikel

Är jag svensk?

Under de senaste månaderna har man kunnat läsa flera debattinlägg från framförallt Sverigedemokrater som hävdat behovet av att behålla det svenska, men vad är det som är svenskt?

Kristendom är tydligen svenskt! En religion som är grundad av en kille född i Betlehem. Däremot är religionen som bygger på profeten Muhammed inte svensk! Jag själv är inte troende överhuvudtaget, är jag ändå svensk? Jag firar i och för sig gärna midsommar. Den högtiden är från tiden innan Sverige blev kristnat, sen har kyrkan försökt lägga beslag på den högtiden också – men vi är några tappra själar som fortsätter fira midsommar som en helt okristen högtid. Är vi då svenskar?

Mycket av det som verkar uppfattas som svenskt kommer från helt andra länder. Karl den XII importerade kåldolmar från Turkiet. Alströmer var i sydamerika och importerade potatisen – som många uppfattar som väldigt svensk. Vi är världsmästare i kaffedrickning – har någon sett ett svenskt kaffeplantage? Vi lär ligga trea i bananätartoppen i världen – hur många av dessa bananer är svenska? Svensk folkmusiks främsta instrument är fiolen, den har sitt ursprung i Italien. Julgran och adventsstjärna kommer från Tyskland. Populära namn som David, Rebecka och Sara kommer från mellanöstern. Inte ens köttbullar är ursprungligen svenska, de blev vanliga i Sverige först under 1800-talet.

Skolorna skall enligt Sverigedemokraterna vara skyldiga att ordna traditionella skolavslutningar i kyrkan. Jag är uppvuxen i en förort till Stockholm och under mina 12 år i skolan hade vi en enda skolavslutning i en kyrka, vår tradition var att ha skolavslutningen i aulan. Är jag då svensk?

Vi skall värna den svenska kulturen. Jag lyssnar hellre på rai än på dansband, jag äter hellre hummus än messmör, jag semestrar hellre i spanien än dalarna, jag dricker hellre rödvin än mjöd. Är jag svensk?

Och spelar det överhuvudtaget någon roll? Inte för mig! Jag har ingen aning om vad andra betraktar som svenskt och om de betraktar mig som svensk. För mig är jag och alla andra som bor här svenskar.

 

Mia Sydow Mölleby (v) Hallsberg

Kopiera länk