artikel

10 punkter för ett rättvisare Sverige

Här nedanför presenterar vi Vänsterpartiets 10 viktigaste frågor de kommande fyra åren. Under rubrikerna hittar du fler argument för varför du borde rösta just på Vänsterpartiet.

1. 200 000 nya jobb i offentlig sektor
Vänsterpartiet vill anställa 200 000 fler inom den offentliga sektorn, varav 10 000 i Göteborg. Istället för att sänka skatten vill vi använda pengarna till fler anställda där de behövs som bäst. Även den privata sektorn stimuleras när fler får en riktig lön att leva på.

2. Slå tillbaka! Feministiskt självförsvar
Vänsterpartiet vill införa feministiskt självförsvar som tillval på alla gymnasieskolor. Feministiskt självförsvar stärker kvinnor självförtroende. Man lär sig att använda sin röst och sitt kroppspråk för att ta plats och sätta gränser, men också att försvara sig från fysiska angrepp.

3. Snabbare energiomställning
Vänsterpartiet vill minska den fossila bränsleförbrukningen med 80 procent på 15 år. Därför satsar vi på kollektivtrafik, trängselavgifter och förnyelsebara bränslen. Kärnkraften ska fortsätta avvecklas. Den är varken säker eller miljövänlig.

4. Stärk arbetsrätten
Vänsterpartiet vill ta bort undantagsreglerna i LAS och stärka yttrandefriheten i arbetslivet. Otrygga anställningsformer ger inte fler jobb. De hjälper bara arbetsgivarna att spela ut de anställda mot varandra och driva ner lönerna.

5. Bygg 20 000 nya hyresrätter om året
I Göteborg vill Vänsterpartiet bygga 12 000 bostäder under 4 år, varav 4 000 i allmännyttan. Vi vill också ha en kommunal bostadsförmedling som fördelar lägenheter på ett rättvist sätt.

6. Alla ska ha råd med tandvård
Vänsterpartiet vill att tandvården ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Vi vill påbörja en tandvårdsreform som genomför detta på 7 år.

7. Stoppa privatiseringarna
Vänsterpartiet vill att vård, skola och omsorg drivs offentligt, utan vinstintressen. Privatiseringarna av el, tåg, post och fjärrvärme har lett till högre priser, ofta i kombination med sämre service och lägre löner för de anställda.

8. Ingen vapenexport till krigförande länder
Vänsterpartiet vill stoppa vapenexporten till USA som illegalt ockuperar Irak. Vi vill också stoppa vapenimporten från Israel, eftersom den indirekt stödjer den Israeliska militären och deras krig i Libanon och Palestina.

9. Höj kvinnors löner!
I Göteborgs kommun har Vänsterpartiet lyckats minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Vi vill forsätta det arbetet för alla offentliganställda. Vi vill genomföra 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön för några av de tyngsta, kvinnodominerade yrkena.

10. Arbete åt alla!
Vänsterpartiet vill avskaffa statens utgiftstak och driva en finanspolitik som prioriterar full sysselsättning. Det möjliggör satsningar på fler offentliga jobb, bostadsbyggande, arbetstidsförkortning och teknik för miljövänlig energiproduktion.

Rösta på Vänsterpartiet 17 september!

Kopiera länk