artikel

Inköp av rättvisemärkta varor

I vår del av världen har vi de senaste 50 åren fått allt större tillgång till exotiska produkter som kommer från andra sidan jorden. För oss har det blivit självklart att kunna köpa tex bananer året runt. Varorna har också blivit allt billigare. Med tanke på att det går åt
4000-5000 handplockade kaffebönor till ett kilo kaffe, kan man nog säga att det tom är oförskämt billigt.

Ofta odlas dessa varor av småproducenter som lever en mycket otrygg tillvaro, går världsmarknadspriset ner kanske de inte ens får så mycket betalt att det täcker kostnaderna och de tvingas lämna sina gårdar.

För att förbättra villkoren för småproducenter i utvecklingsländer finns ”Rättvisemärkt/Fairtrade”, en produktmärkning som garanterar att odlare får skäligt betalt och att produkten är framtagen på ett etiskt och socialt godtagbart sätt.
”Rättvisemärkt/Fairtrade” startade 1988 i Holland som ett handelssamarbete för att stödja utsatta kaffebönder under. kaffekrisen. Småodlare försöker nu gå samman i kooperativ, och fungerar dessa efter demokratiska spelregler kan man bli certifierade och de producerade varorna kan säljas som ”Rättvisemärkt/Fairtrade”

Örebro Läns Landsting är en stor organisation och landstingets val påverkar fler än den egna organisationen. Vi måste ta ansvar för hur landstinget handlar och agerar. Det gör vi bland annat genom att handla miljömärkta varor när det är möjligt, inte boka rum på hotell med pornografiskt utbud mm. Att våra egna anställda har bra arbetsvillkor ser vi som självklart. Då är det också rimligt att vi handlar varor som är framställda på ett etiskt och socialt försvarbart sätt och utövar vår konsumentmakt som landsting och frågar efter rättvisemärkta produkter.

Vänsterpartiet föreslår därför:

A t t Örebro Läns Landsting handlar rättvisemärkta produkter när så är möjligt.

För Vänsterpartiet

Elise Norberg, gruppledare

Kopiera länk