artikel

Yttrandefriheten är en hörnpelare i demokratin!

Demokratin, den fria debatten och allmänhetens möjlighet till insyn, är hotad när tystnaden i arbetslivet ökar. Rädslan för att uttrycka kritiska åsikter eller farhågor inför beslut som man upplever som ett hot mot verksamheten har blivit påtaglig. Yttrandefriheten finns reglerad i regeringsformens andra kapitel och det är en mycket viktig förutsättning för medborgarnas fri- och rättigheter. Det är också en hörnpelare i ett demokratiskt samhälle!
Under höstens mycket intensiva budgetarbete hade jag många kontakter med anställda i landstinget. Ofta möttes jag av önskemål som, ”Säg inget till chefen att jag kontaktat dig”!, ”Kan vi ses på annan plats än arbetet och prata?” o.s.v. Det är djupt beklagligt att anställda inte öppet vågar ifrågasätta eller framföra kritiska synpunkter på sin arbetssituation eller den verksamhet där man arbetar. Detta i en tid när vi blir allt mer medvetna om vikten av att känna delaktighet på jobbet för att vi ska må bra.

Även journalister kan berätta för mig att det blir allt svårare att få kritiska synpunkter från anställda. Den här utvecklingen sker samtidigt som många ser sina anställningar hotade, inte minst i den offentliga sektorn. Där tvingas vi nu till tuffa nedskärningar i det svåra arbetet med att få budgetar i balans. Jag tycker mig se ett tydligt samband med detta och att många inte vågar yttra sig öppet av rädsla för att förlora arbetet eller få försämrade arbetsvillkor.

De anställda är den viktigaste tillgången och nyckeln till goda resultat, för att de har kompetens, utbildning och erfarenhet för att bedriva och utveckla arbetet. Deras åsikter är ovärderliga för att vi i politiken ska kunna fatta kloka beslut. Jag är övertygad om att när personalen ges ökat inflytande över den dagliga verksamheten nyttjas resurserna i verksamheterna på bästa sätt.

Det finns naturligtvis de som invänder och säger att den här situationen delvis speglar en överdriven självcensur och rädsla. Men det finns tyvärr ett flertal exempel på hur arbetsgivare på olika sätt kritiserat och försökt tysta den som vågat föra fram sin åsikt öppet. I JO:s ämbetsberättelse till Riksdagen återfinns varje år många exempel på arbetsgivare som försökt begränsa de anställdas grundlagsskyddade yttrandefrihet. Säkerligen finns det också ett antal övergrepp mot yttrandefriheten som inte JO-anmäls.

Att försöka hindra en fri och öppen debatt är mycket allvarligt och det är ett hot mot demokratin som vi måste bekämpa. Ett sätt är att sprida kunskap genom en aktiv debatt och utbildningsinsatser för att öka kunskapen om de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna. Det får inte råda något tvivel om att yttrandefriheten gäller och respekteras även i vårt landsting, och detta utan några ” men…” eller hänvisning till ”olika roller”. Det kan inte finnas några begränsningar i de anställdas rättigheter att vara delaktiga i den offentliga debatten. Inte minst som offentliga arbetsgivare måste vi både klara av och välkomna en öppen samhällsdebatt.

En fri och öppen debatt är något som kännetecknar ett demokratiskt land!

 

Kopiera länk