artikel

Högre löner åt låglönegrupper

Alla har vi via media kunnat följa de diskussioner och förhandlingar som har skett mellan svenska kommunalarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationerna för kommun och landsting gällande lönenivån för de offentliganställda. Vänsterpartiet uttalade ett tydligt stöd för kommunalarbetarförbundets krav i den konflikt som pågick under våren 2003.

Vi kan också se att sjuktalen bland landstingets personal är fortsatt höga och tenderar att öka. En av flera orsaker till detta är att personalen upplever att deras arbetssituation är mycket pressande. Vi har som arbetsgivare ett stort ansvar för att människor ska kunna arbeta utan att slita ut sig.

Lönerna för de offentliganställda är generellt låga. Bland annat har vårdpersonal såsom vårdbiträden, undersköterskor, skötare samt anställda inom kök och städ m fl mycket låga löner. Solidariteten brister när det gäller löneutrymmet. Till löneglidning för höginkomsttagare verkar det alltid finnas pengar, medan det aldrig finns ekonomiskt utrymme för lågavlönade.

Ungdomar söker sig i allt mindre utsträckning till yrkesutbildningar som leder till jobb inom den offentliga sektorn. Både på grund av den försämrade arbetsmiljön som blivit en följd av de personalminskningar som skett inom kommuner och landsting, men också på grund av de låga löner som erbjuds.

Vi måste värna om landstingets anställda som vi har idag och den offentliga sektorn ska vara en attraktiv arbetsplats, för att försäkra oss om den framtida personalrekryteringen. Då krävs att vi hittar metoder för att utveckla den goda arbetsplatsen, men också att vi kan erbjuda rättmätiga löner som motsvarar det stora ansvar som följer när man jobbar med människor och hälsopåverkande miljöer som inom till exempel vård, städ och kök.

Med anledning av ovanstående föreslår vi:

Att landstinget tar fram ett underlag som redovisar lönenivåerna för olika personalgrupper.

Att landstinget arbetar fram en strategi för hur man successivt kan höja lönerna för de lågavlönade grupperna. Dessa löneökningar ska läggas utanpå de löner som framförhandlas centralt.

För vänsterpartiet:

Katarina Raneborn
Elise Norberg

Kopiera länk