artikel

Förstärkning av länets dietistresurser

Vid flera tillfällen har det visat sig att satsningarna på en överviktsmottagning enbart varit ”läpparnas bekännelse”, och under våren 2002 har också Xendosprojektet avslutats. Ett projekt som varit mycket uppskattat av de överviktiga som erbjudits möjlighet att delta i detta. I och med avslutandet av projektet friställdes två dietister och dessa stod vid motionsskrivandet till arbetsmarknadens förfogande. Detta trots att antalet dietister inom Öll är betydligt färre än i övriga landet, och inget talar för att behovet av deras kompetens skulle vara mindre i vårt landsting. Örebro läns landsting är bland de 4-5 sämst rustade i landet.

Behovet av dietister är inte enbart en sjukhusfråga. Även inom primärvården har dietister en stor uppgift att fylla, både i behandlingen av vissa sjukdomstillstånd och i preventionsarbetet. Örebro läns landstings Primärvård saknar helt dietister!

Kosten som behandling är viktig vid ett stort antal sjukdomar. Många sjukdomar i mag- tarmkanalen, njursjukdomar, diabetes, obesitas (grav övervikt), högt blodtryck, hög halt av blodfetter, vissa hudsjukdomar, neurologiska sjukdomar (t.ex. Parkinson) , lungsjukdomar. Kostbehandling är också av stor vikt efter ett antal olika kirurgiska ingrepp: överviktskirurgi, matstrupsoperationer, operationer av bukspottskörtel och magsäck och stomioperationer (tarmöppningen har lyfts fram på magen) m.m.

Kostbehandling är viktigt inte bara vid övervikt utan självklart också i samband med undernäring t.ex. i samband med cancersjukdomar och ätstörningar. Det är också vanligt med undernäring inom den geriatriska vården. Ett gott näringstillstånd är en förutsättning för att undvika sjukdom och återvinna hälsa. Studier har visat att var fjärde patient i svensk hälso- och sjukvård lider av undernäringstillstånd. En rapport om detta har också kommit från Socialstyrelsen (SoS-rapport 2000:11), som ger ett omfattande underlag för vikten av nutritionsprevention i samband med olika sjukdomstillstånd. I denna rapport framhålls också att nutritionsforskningen bör stimuleras.

Det finns sannolikt en betydande potential för besparing – av såväl mänskligt lidande som resurser – genom effektiv prevention och behandling. Med tanke på alla viktiga arbetsuppgifter som finns för dietisterna, är det anmärkningsvärt att det inom hela landstinget endast finns sex anställda dietister, varav tre på USÖ, en i Lindesberg, två i Karlskoga och ingen i primärvården. Detta kan jämföras med t.ex. Östergötland som enbart inom primärvården har fem anställda. Bland universitetssjukhusen kan nämnas Huddinge med arton, Sahlgrenska med tjugoåtta dietister. På Umeåsjukhuset finns tolv anställda dietister och samtidigt har Västerbottens primärvård fem anställda.

De tre dietisterna på USÖ upplever av förklarliga skäl stora svårigheter att täcka behovet av dietistkompetens. Dock upplever man förväntningar på arbetsinsatser som motsvarar vad det tredubbla antalet kollegor i andra landsting åstadkommer.

För att dietistbehandling ska vara framgångsrik är det viktigt med tid till uppföljning. Patienternas antal är i ständigt ökande och dietisternas verksamhet blir allt mer efterfrågad.

Vänsterpartiet hemställer därför att landstingsfullmältige ska besluta

att det genomförs nyrekrytering av ett antal dietister för att förstärka denna kompetens inom Öll.

att detta i första skedet sker inom primärvården.

att det i årets budgetarbete avsätts medel till en utökning av antalet dietister i länet.

För Vänsterpartiet

Elise Norberg

Kopiera länk