artikel

Ang. Örebro läns landstings överprövning av amalgamsjukas rätt till tandsanering.

Dentalt amalgam har visat sig vara den största källan till kvicksilver- exponering. Riskvärderingen är emellertid svår och kontroversiell.

Kvicksilverånga kan frisättas från plombytan, och tas upp i blodet och i viss utsträckning transportteras till hjärnan. Vilka risker kvicksilver som frigörs från amalgam har för människan, har utvärderats vid ett flertal tillfällen. I mars 1995 träffades en överkommelse mellan Socialdepartementet och Landstingsförbundet som innebär att amalgam i princip inte ska användas som tandfyllningsmaterial på barn och ungdom.

Ett stort antal människor upplever besvär som sätts i samband med tandfyllningar av amalgam. Dessa besvär, oavsett om studier kunnat påvisa direkta samband eller ej, måste tas på allvar. De människor som drabbats borde ha rätt till samma stöd och behandling som andra patienter. Det är inte orsaken till besvären som ska vara avgörande.

Enligt den av riksdagen antagna tandvårdsreformen från 1999 ansvarar landstingen för den tandvård som behövs av medicinska skäl. Men i dag finns en regel om förhandsprövning när det gäller utbyte av tandfyllningar med anledning av avvikande reaktion och som ett led i en medicinsk rehabilitering.

Det är anmärkningsvärt att när en läkare med specialistkompetens i samarbete med en tandläkare gjort bedömningen att byte av tandfyllningar behöver göras så ska detta ytterligare förhandsprövas. Jag utgår från att den remitterande läkaren och tandläkaren har tillräcklig kompetens, och ställer mig frågande till varför landstinget skall överpröva den gjorda bedömningen.

Det här är inte en ordning som är förenlig med den grundläggande idén om specialistläkares kompetens att avgöra behandlingsbehovet. Det saknas dessutom en besvärsrätt som skulle innebära en bättre rättssäkerhet.

I väntan på ett högkostnadsskydd som omfattar hela kroppen torde det vara rimligt att de amalgamsjuka får sin sjukdomsbehandling på samma villkor som andra sjuka människor.

Anser du det vara förenligt med allas rätt till hälso- och sjukvård på lika villkor att de amalgamsjuka särbehandlas enligt vad som beskrivits ovan?

Är du positiv till att arbeta för att denna överprövning tas bort i Örebro läns lansting.

Elise Norberg

Vänsterpartiet

Kopiera länk