artikel

Bojkott av bolagsläkare/stafettläkare

Det behövs ömsesidiga beslut och ett samfällt agerande från flera landsting, om vi ska kunna agera mot ett minskat eller fullständigt borttagande av fenomenet bolagsläkare i Landstingssverige.

Därför menar Vänsterpartiet att Örebro läns landsting skulle kunna ta initiativet till ett gemensamt bojkottande av bolagsläkare/stafettläkare i vårt lansting, och även i till oss närliggande landsting.

Köptjänsterna trissar upp kostnaderna, och får även andra negativa följder i organisationen. Försäkringskassestatistik från andra delar i landet visar att fler blir sjukskrivna där stafett läkare arbetar, och läkemedelsstatistik har visat att där läkarna känner sina patienter används mindre mediciner.

Bolagsläkare och stafettläkare som arbetar en kort period på en arbetsplats lämnar arbete efter sig till ordinarie läkare och de kan inte ta fullt ansvar för patienter som de bara möter under en kort tid.

Det finns redan idag diskussioner om ett restriktivt användande av bolagsläkare, men det som skulle kunna förstärka ett ogillande mot uthyrningsföretagen vore ett gemensamt beslut i ett större geografiskt område.

Därför hemställer Vänsterpartiet om att Lanstingsfullmäktige i ÖLL ska ge landstingsstyrelsen i uppdrag

att tillskriva styrelserna i närliggande landsting i syfte att ta fram ett gemensamt beslutsunderlag för att upphöra med användandet av bolagsläkare/stafettläkare.

För Vänsterpartiet

Elise Norberg

Kopiera länk