artikel

Ang. Långa köer på vårdcentralerna

För inte allt för länge sedan fick ett flertal av kommuninvånarna i Askersund ett brev frän vårdcentralen i Askersund. Där stod att de som var uppsatta på väntelista för att erhålla en plats på vårdcentralen nu fick vända sig till någon annan vårdgivare då någon tid ej kunde erhållas förrän tidigast till hösten. Den som ej mådde bra eller behövde förnya sina recept kunde kontakta distriktssköterskan.

Samtidigt är det lång kö inom primärvärden inne i Örebro. På vissa vårdcentraler tar man inte emot de patienter som hör till upptagningsområdet, precis som i Askersund utan hänvisar til1 andra vårdgivare. Problemet är att de flesta vårdcentraler vägrar att ta emot patienter som inte hör till det egna upptagningsområdet p g a tidsbrist.

Våra frågor är

Anser du att det brev som skickats ut till patienter i Askersund är ett bra sätt att nå ut med information till berörda länsinvånare?

Vilka reaktioner tror du föds hos de patienter som mottar denna information?

Vart ska man som patient vända sig när vårdcentralerna i länet ej tar emot sjuka människor vare sig inom som utom sitt upptagningsområde?

Tar akutsjukvården emot de patienter som vänder sig dit, men som kanske inte räknas som akuta sjukdomsfall?

Kan du förstå varför trycket på akutmottagningar m m inte minskar trots att det sägs att satsningar på primärvården ska göras och nyttjandet av sjukhusvården minskas?

Rune Karlsson (v)

Katarina Raneborn (v)

Kopiera länk