artikel

Upprättande av en handlingsplan mot rasism och främlingsfientlighet

Inom landstingets verksamheter är en stor och viktig faktor hur möten mellan människor går till. Samspelet mellan individer har ofta en avgörande betydelse för hur brukare och personal uppfattar sig ha blivit bemötta. Möten mellan människor sker inte bara inom vården utan också inom kulturen och inom de allmänna kommunikationerna samt inom landstingets alla övriga verksamheter.

De allra flesta mötena mellan människor inom landstingsvärlden upplevs som positiva, men tyvärr händer det mer eller mindre sällan att människor upplever sig felbehandlade när de besöker landstingets verksamheter eller som anställd personal.

Landstinget har ett ansvar både som arbetsgivare och som ansvarig för de olika verksam­heterna att ingen av de människor som vistas i, eller besöker Örebro läns landsting, upplever sig ha behandlats på ett felaktigt sätt.

Orsakerna till att människor blir bemötta på ett felaktigt sätt eller på annat sätt diskrimineras kan vara många. Tyvärr beror det i vissa fall på att ett fåtal individer inte kan acceptera andra människor som har en annan hudfärg eller annan kulturell bakgrund.

Att människor diskrimineras eller på annat sätt behandlas felaktigt på grund av rasistiska grunder är något som vänsterpartiet inte kan acceptera. I detta hoppas och tror vi att samtliga politiska partier i landstingsfullmäktige är överens:

att Örebro läns landsting upprättar en handlingsplan mot främlingsfientlighet och rasism, samt

att samtliga arbetsenheter får i uppdrag att upprätta en egen konkret handlingsplan mot främlingsfientlighet och rasism så att man är väl förberedd på hur man ska åtgärda denna typ av diskriminering om det olyckligtvis skulle uppstå sådana missförhållanden där.”

För Vänsterpartiets landstingsgrupp:

Katarina Raneborn

Kopiera länk