artikel

Medgivande till ”allmänhetens frågestund” vid landstingsfullmäktiges sammanträden

Efter riksdagens beslut 1994 om ändringar i kommunallagen om öppna sammanträden, hade länets innevånare stort intresse att besöka fullmäktige sammanträden för att lyssna på sina egna politiker och se hur de folkvalda agerade i olika ärenden. Detta var ett bra sätt att ut­veckla demokratin och förbättra kontakterna mellan medborgarna och politikerna i vårt län.

Tyvärr har detta intresse minskat år efter år och till slut har det blivit ett mycket blygsamt antal åhörare. Detta har medfört att den demokratiska kontrollen och intresset för demokratin har minskat med medborgarnas minskade insyn. Allt beror i stort sett på att våra innevånare har inte fått möjlighet att ställa frågor och framföra synpunkter direkt till sina politiker under sammanträdena.

Därför tycker vi i Vänsterpartiet att det är nödvändigt att kombinera våra öppna samman­träden med en frågestund för allmänheten, kanske kan fler innevånare bli intresserade av att komma på dessa sammanträden och bidra till ett ökat engagemang och intresse för demokratin i vårt län.

Mot bakgrund av ovanstående yrkar jag:

a t t Örebro läns landstingsfullmäktige kombinerar sina öppna sammanträden med en timme frågestund för allmänheten.

För Vänsterpartiets landstingsgrupp

Jihad Menhem

Kopiera länk