artikel

Privilegium för de rika i vårdköerna

”I en artikel i tidningen pockettidningen R 1/2000 stod det i rubriken att ’Hundratusen svenskar kan numera gå före i vårdköerna. De har privata sjukvårdsförsäkringar betalda av sina företag. Dessa försäkringar garanterar sina kunder omgående behandling.’ I artikeln skriver man vidare om tillvägagångssättet för att gå före i behandlingskön. ’Vem ifrågasätter en remiss med dubbel förtur om det är en före detta kollega som har skrivit den säger en sjuksköterska.’

Nedanstående uppgifter är hämtade från nämnda artikel och beskriver generellt hur situa­tionen ser ut på vissa delar runt om i landet. Hur det ser ut i vårt landsting känner motions­skrivarna inte till.

Det påstås att den offentliga vården och den växande privata vården integreras med varandra i takt med att vården bolagiseras och marknadsanpassas. Enligt reglerna gäller förturerna för försäkringsbolagens kunder endast inom den privata vården, men i verkligheten är gränserna mellan den offentliga och den privata vården flytande. Landstingen köper vård av de privata sjukhusen och privata vårdgivare remitterar sina patienter till den offentliga vården, när de egna resurserna inte räcker till eller är tillräckligt avancerade.

I artikeln fortsätter man och redovisar om hur turerna är mellan olika sjukvårdssystem, nämli­gen de privata och de offentliga. ’En vanlig landstingspatient som söker eller remitteras till en privat eller offentlig sjukvårdsinrättning hamnar i landstingskön, och kan inte räkna med för­tur. En privat försäkrad patient däremot ska inte behöva köa.’ I det tysta pågår en revolution inom den svenska sjukvården. Den som kan betala kan få förturer till all slags vård. Grädd­filernas gräddfil. Skandia använder flera privata vårdgivare. Några av dem är Sophiahemmet i Stockholm, Carlanderska sjukhemmet i Göteborg och Läkargruppen i Örebro etc. På sjuk­husen talar man om Skandiagäster, Trygghansagäster osv.

Sjukdomsrelaterade, akuta prioriteringar i all ära, men om prioriteringar och förtur ska relate­ras till plånbokens tjocklek, då handlar det om demokrati och människovärde och inget annat. Det är detta som är faran med för mycket privat sjukvård. Vinstintresset blir i många fall styrande och det görs avkall på både demokratin och människors lika värde.

Att det utreds/redovisas för fullmäktige, vilken policy som är gällande inom Örebro läns landsting i fråga om förturer i vårdköerna, att de verksamheter som använder sig av för­turer för betalande s k ’privata kunder’ namnges.

Att undersöka riktlinjerna för flödet av patienter mellan sjukhusen i länet och Läkar­gruppen och hur kösituationen ser ut för dessa.

Att upprätta riktlinjer som ska förhindra att orättvisor baserade på plånbokens storlek före­kommer inom Örebro läns landsting. Förtur i vårdköer ska aldrig ges i förhållande till om patienten är rik eller fattig. Demokratins och människans lika värde måste vara vårt lands­tings ledord.”

För Vänsterpartiets landstingsgrupp:

Katarina Raneborn
Sabri Yildiz

Kopiera länk