artikel

Att etablera en överviktsmottagning i Örebro län

Det är allmänt känt att övervikt (obecitas) utgör ett lidande och en fara för den egna hälsan i första hand, men också att det innebär en stor kostnad för samhället på olika nivåer. I media har det pågått debatt om övervikten och dess konsekvenser för samhället. Den allmänna bil­den som framförts i den aktuella debatten är bland annat:

– Att överviktiga riskerar att dö i förtid.

– Att magsäcksoperation (reduktion av magsäcken) skulle rädda många överviktiga från att dö i förtid.

– Att vidtagna åtgärder mot övervikt minskar bland annat risken för att insjukna i hjärt­infarkt, för tidig död, förtidspensionering och sjukskrivning.

Det här är inte enbart en fråga för Örebro läns landsting utan ett nationellt och globalt problem. Därför är det viktigt att varje instans i samhället tar sin del av ansvaret, för att förebygga övervikt hos befolkningen. Naturligtvis är mycket av detta varje enskild individs problem. Men detta är en mer komplicerad problematik än så. Ett inlärt beteende eller medi­cinska orsaker kan vara svårt för den enskilde att råda bot på. Människor med övervikts­problem borde därför kunna erbjudas ett aktivt stöd från en mottagning med specialist­kunskaper.

Vi är medvetna om att RSÖ innehar en hög kompetens när det gäller magsäcksoperationer. Men trots detta är Örebro län i behov av ännu bredare kunskaper och kompetens i frågan. Cirka 10 % av befolkningen i Sverige lider av övervikt och Örebro är en snitt av Sveriges befolkning. Därför är det viktigt att utveckla kunskaper och behandlingsmetoder om övervikt i Örebro län, och att det i primärvården finns resurser för att arbeta med beteendeförändring och integrerade program, i syfte att bättre kunna stödja den överviktige patienten.

Överviktsproblematiken är ett stort problem i välfärdssamhället och allt fler drabbas. Enbart kostnader för sjukskrivningar och förtidspensioneringar för överviktiga kvinnor i Sverige är 3,6 miljarder kronor om året. Då är inte kostnader för sjukvård inräknade.

Fetma är ett risktillstånd som det i många fall krävs specialistbehandling för. Specialistvård finns bara på två ställen i Sverige, på Sahlgrenska sjukhuset och på Huddinge sjukhus. I Sverige finns det 22 enheter som är finansierade av läkemedelsindustrin. Det är en oundviklig fråga om detta kan vara en av orsakerna till att läkemedelskostnaderna skenat i väg.

Trots att det finns cirka 50 000 människor i Sverige som lider av fetma så är det bara några få mottagningar som är samhällsfinansierade. Det krävs en satsning i dag för att bromsa upp den negativa utvecklingsspiralen, som annars kommer att innebära lidande för den enskilde indi­viden och en stor samhällskostnad i framtiden.

Med tanke på landstingets framtida satsningar på RSÖ som universitetssjukhus är det rätt tid att etablera en samhällsfinansierad eller ”sponsrad” överviktsmottagning i Örebro län. Denna ska kunna utveckla behandlingsmetoder och inneha specialistkunskaper om denna folksjukdom. På så vis skulle vi, med all sannolikhet, även kunna minska de framtida läkemedels­kostnaderna.

Vänsterpartiets landstingsgrupp föreslår landstingsfullmäktige besluta

att etablera en överviktsmottagning i Örebro län som bland annat ska utveckla och forska kring behandlingsmetoder för överviktiga och inneha en specialistkompetens.

att denna mottagning blir en resurs för primärvård och den övriga sjukvården i länet, och att denna mottagning blir ett led i landstingets förebyggande hälsovård, samt

att ekonomiska förutsättningar för en överviktsmottagning i Örebro läns landsting arbetas in i budgeten för år 20 01.”

För Vänsterpartiet:

Elise Norberg
Sabri Yildiz

Kopiera länk