artikel

Debattartikel – En budget för en stark välfärdspolitik i Region Örebro län

Jihad Menhem (V) oppositionsråd, i en debattartikel i NA

Med Vänsterpartiets budgetförslag bygger vi en jämlik och jämställd region Örebro län för alla, inte bara för några få. Vårt fokus ligger på att stärka vården, kollektivtrafiken och personalens arbetsmiljö och arbetsvillkor. Varje del i förslaget har som målsättning att minska klyftorna i samhället. Inom ramen för en offentligt skattefinansierad verksamhet ska behoven styra och inte plånboken. Vi vill skapa en region med gemensamma och rättvisa lösningar där sjukvården styrs demokratiskt och där patienten är i fokus. Verksamheterna ska planeras och bedrivas i egen regi, finansieras genom skatteintäkter och i mindre grad genom egenavgifter.

I Vänsterpartiets budgetförslag med verksamhetsplan 2021 skapas en stabil grund som säkrar en god vård i regionen.

Låga patientavgifter prioriteras för undersökningar och behandlingar. Extra resurser avsätts för att avskaffa de orättvisa avgifterna på hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning. Människor med sämst ekonomiska förutsättningar ska inte tvingas att välja mellan att lägga sina pengar på vård eller mat för dagen. Stora satsningar görs på hälso- och sjukvården, barn- och ungdomspsykiatrin, primärvården, missbruksvården, geriatrisk kompetensutveckling och på gratis TBE-vaccin för barn upp till 19 år. Första linjens förutsättningar stärks liksom tillgängligheten inom barn och ungdomspsykiatrin, bl.a. genom att skapa psykiatriska mobila akutteamen.

Nedskärningarna på Karlskoga och Lindesbergs lasarett har inneburit sämre möjligheter att kunna erbjuda en jämlik och bra vård i hela länet. Därför avsätter vi resurser för återöppning av primärjouren nattetid vid Lindesbergs lasarett och även för återskapande av förlossningsverksamheten i Karlskoga. Tre fullvärdiga akutsjukhus och två förlossningsmottagningar öppet dygnet runt/året runt i egen regi är en viktig prioritering för Vänsterpartiet.

Kompetensförsörjningen i region Örebro län är en stor utmaning. Vi behöver skapa bättre arbetsvillkor i vården för att behålla och rekrytera personal. Vänsterpartiet satsar 75 miljoner kronor på jämställda löner för den kvinnodominerade vårdpersonalen och en särskild satsning på de med lägst lön. Arbetstidsförkortning på regionens akutmottagningar av arbetsmiljöskäl är en annan satsning vi vill göra. Vi avsätter även pengar till uppräkning av friskvårdsbidraget och att julgåvan till personalen återinförs. Vårdpersonalen har rätt till en bra arbetsmiljö och inflytande samt ordentliga löner.

Hotet om klimatförändringar måste mötas med omställning. En överföring från bilism till kollektivtrafik är nödvändig där det är möjligt. Enkel och billig kollektivtrafik i hela länet är en förutsättning så vi föreslår en oförändrad kollektivtrafiktaxa 2021, avgiftsfri kollektivtrafik för pensionärer under lågtrafik samt anropsstyrd närtrafik i hela regionen.

Livsnödvändiga reformer i sjukvården och andra satsningar behöver finansiering så vi föreslår en höjning av regionskatten med 25 öre per intjänad 100-lapp. Vänsterpartiet i region Örebro län föreslår en budget som tar utmaningarna på allvar med ansvar för framtiden där vi utvecklar och förbättrar verksamheterna. En budget som tar stora steg mot ett jämlikt och jämställt Örebro län, där människors möjligheter att vara aktiva och delaktiga stärks, där gemensamma resurser fördelas efter behov och där ordet solidaritet får en innebörd.

Jihad Menhem, Vänsterpartiet, oppositionsråd Region Örebro län

Kopiera länk